Лице

Чувајте се акни! То може указивати на здравствене проблеме

Акне можда нису само козметичка нелагодност која утиче на наш изглед и психу током пубертета. Може бити симптом хормонске неравнотеже, али и због интензивног сунчања или употребе неприкладне креме за сунчање. акне су заиста болест - Не само нешто непривлачно о ономе што је на нашем лицу. Наравно, то зависи од узраста у коме се појављују, али и од скале: ако имате шеснаест година и са својим организмом "угризете" хормоне, нема потребе да се толико бринете. Као кад имаш ту и тамо мало бубуљице. Поготово ако имате масну кожу, то је нормално. Онда само сачекај и плати Правилна њега за негу коже или консултујте дерматолога на правилан третман. Шта да радите ако сте већ одрасли и када вам акне сметају "као мазити"?


Лутке могу указивати на хормонску болест

"Акне су болест такозване пилосебацеалне јединице, лојне жлезде, излаза на површину коже и фоликула длаке," објашњава МУДр. Анна Јиракова. Појављује се код 80-100% свих раса и полова. То је болест која је захваћена хормонима, углавном андрогена (мушких хормона), па се најчешће јавља у пубертету, " доктор наставља. Она се бави узроком који погађа акне чак иу одраслој доби - хормонској неравнотежи.
"Постоје болести које могу бити један од симптома акни због хормонског дисбаланса - најчешће је то болест повезана са прекомјерном производњом мушких хормона (хиперандрогенизам) или стероидних хормона (хиперкортелизам)" каже доктор. За жене то може бити синдром полицистичних јајника (болест јајника која доводи до неплодности због веће производње мушких хормона, јаке акне за одрасле и стањивање косе су најчешћи симптоми). Мушкарци такође могу имати проблема са вишком мушког хормона: у њиховом случају то јесте КСИИ синдром (такозвани синдром суперманда, када се мушкарац роди са једним мушким хромозомом - често је без симптома и дијагностикује се само због симптома као што су повећани приштићи и лошије акне).
То су случајеви у којима акне могу бити добре индикатор неравнотеже, које се могу третирати на вријеме. Иако су ове болести, повезане са поремећајима у производњи хормона, мање или више неизлечиве, сада се могу прилично добро кориговати употребом хормонска терапија или контрацептивна средства.


Како ацне? Понекад само требате промијенити козметику и остати мирни

Опет, то не значи да морате да бринете о болестима са сваком бубуљицом. Изненадна сјетва акни може изазвати чак и в неприкладна нега коже. "Акне могу бити узроковане неодговарајућом козметиком (на примјер, комедогене масне креме или уља која повећавају производњу себума) или неким системским лијековима (као што су анаболици, кортикостероиди)" каже МУДр. Јиракова и указује на друге узроке који се враћају на лето: "Акне могу изазвати изненадну и интензивну сунчеву светлост или, обрнуто, употребу неодговарајућих фотопротективних производа." она примјећује. На крају, али не и најмање важно, он помиње важну ствар психолошко благостање: „Веома значајан изазов акнама је стрес физичког и психичког стреса.


Далеко од масти

Понекад је довољно "одмашћити" кожу: престати је користити масне креме или уља, кожа дубоко (али њежно) чисти и даје приоритет козметика за проблематичну кожу и акне. Дерматолог истиче да је увек боље третирати акне на правовремен и циљан начин. „Важно је да се почне са лечењем што је пре могуће, а не да се чека док се болест спонтано не изгуби након пубертета. Такав приступ може да спречи психолошке проблеме повезане са акнама, а посебно појаву трајних ефеката као што су браздасти ожиљци. каже др Јиракова.


Како третирати акне?

Тренутно има много опција третман акнама. Лечење може бити локално или укупно. МУДр. Јиракова наглашава да се ради о посјети стручњака, али и иницијативи - да се пита о свим могућностима лијечења и да га досљедно слиједи. „Локални препарати су актуелне и најсложеније припреме локалних ретиноида. Код пацијената са инфламаторним симптомима, треба користити локалне антибиотике. Од укупних препарата, најефикаснији препарат су ретиноиди - деривати витамина А. Међутим, пре започињања терапије системским ретиноидима, пацијент мора бити детаљно обавештен о њиховим нежељеним ефектима, као и правилном трајању лечења. каже стручњак.


Немојте се плашити акни "досађивати" дерматологу

Акне дефинитивно нису "забавне". Ако није само лежерна бубуљица и не помаже растављање козметике, немојте се плашити да је посјетите дерматолог и не осећам се као да се понашате непотребно као хипохондар. Боље да дођем на време и почнемо да решавамо проблем него да се дословно стидим изаћи на улицу. Поред тога, на први поглед, претјерана забринутост понекад може указивати на озбиљнији проблем. "Ако тренутни третман акнама није ефикасан, препоручио бих посјету искусном дерматологу и евентуалним прилагодбама лијечења. Лабораторијска испитивања, укључујући нивое хормона, као што је тестостерон, такође могу бити прикладна. У случају лечења свих кожних болести, укључујући акне, неопходна је добра сарадња између пацијента и лекара и међусобно поверење."Закључено је МУДр. Јиракова.

Извор слике: Фотолиа

Видео: TOTALNI HIT! Napitak od 4 sastojka koji PRZI masti (Јули 2019).