Лице

Само на планинама са заштитом од сунца

Лети, са заштитом од сунца, некако рачунате на то. Али ће доћи хладно и максимално ћете спаковати сунчане наочаре. Стога не чуди када одлучите како да маскирате нос и беле кругове око очију. Како се зими бринути о кожи, заштитити је правом козметиком и одабрати праву крему за сунчање, каже дерматологиња Хелена Реисингер. “Сунце у планинама може бити веома издајничко, а кожа заиста добра. Снијег рефлектује до 80% зрака. Зато свакако користите креме са вишим заштитним фактором као и током лета, “каже доктор. Према њеним ријечима, крема би требала бити посебно добро распршива. За осетљиву кожу, креме за сунчање са минералним филтерима, као што су титанијум диоксид или цинк оксид, препоручују се да рефлектују сунчеве УВ зраке. Њихов танак филм дјелује као огледало.


Крема са минералним или хемијским филтерима?

Остале креме садрже и хемијске филтере који претварају штетно УВ зрачење (првенствено УВБ) у хемијску реакцију на безопасну топлоту. „Најбоље креме се праве на основу комбинације оба типа УВ филтера (такође и минералних), али хемијски филтери могу изазвати алергијске реакције као резултат њихове апсорпције. Зато су минерали боље прилагођени осетљивој кожи “, истиче Хелена Реисингер. С друге стране, у планинама се не препоручује употреба крема за сунчање, без обзира на врсту и величину филтера, јер садрже супстанце које убрзавају ефекте УВ зрачења на кожу и не могу је тако брзо апсорбовати као крему.


Како одабрати крему за сунчање за зимске мјесеце?

Због снаге сунчевог сунца, према мишљењу стручњака, идеално је користити креме за сунчање са високим заштитним фактором, а затим одабрати конзистенцију према типу коже. „Прије свега, важно је схватити да нема креме која би свима одговарала. Његов квалитет је стога релативно релативан појам. То зависи од специфичних супстанци које се налазе, врсте поменутих филтера, али посебно правог избора за вашу кожу, “каже дерматолог. Неке креме вам можда не одговарају, парфема или масти, па је свакако вредно пробати само узорак креме или, ако није доступан, купити мањи пакет.

Не заборавите ефекте хладног зимског времена које осуши кожу. "Мора се водити рачуна о хидратантним кремама које могу створити кристале леда у хладном времену, чиме се оштећује структура коже. Ове креме треба стога користити преко ноћи. Велики потицај даје кожи крему која садржи коктел антиоксиданата, пептида и хијалуронске киселине, “препоручује др. Реисингер.

Фототипови и сунчање

У зависности од осетљивости коже на сунчеву светлост, издвајају се четири основна фототипа - од веома осетљиве и светле коже која одмах замрља до црвене до веома отпорне, тамне са скоро никаквим ризиком од опекотина. "На основу тога бирамо и СПФ, фактор који одређује колико више пута третирана кожа може бити изложена сунцу него необрађена кожа", објашњава дерматолог у Медиестетику. и не бојте се купити фактор број 50 ”, додаје он.

Генерално, људима са фототипом И се препоручује да користе креме са СПФ-ом до 50+, које су најосетљивије на уши, нос, блистер, капке и деколте. Фототип ИИ и даље спада у осјетљивији тип коже, али је мање риједак него тип И. Најфотографиранији фототип је ИИИ, који чини 78 посто популације. То је нормални тип коже који се препоручује факторима 40-50 и постепеним смањивањем на ниво 20 јер кожа постаје изгорена од сунца. Међутим, фототип ИВ није искључен из заштите од сунца, такође је важно да се спрече дејства зрачења која изазивају рак.


Заштитите и своје очи

Интензитет УВ зрачења повећава се у планинама за око 20 до 30 посто на 1000 метара висине. "Ови ефекти су увелико повећани на већим висинама одразом снијега и чистоће зрака. Наравно, неопходно је прилагодити и снагу заштитног фактора и употребу заштитне одјеће, као што је балаклава, и, наравно, специјалне наочаре “, каже Хелена Реисингер. Нарочито, заштита очију се често потцењује, иако постоји висок ризик од оштећења вида повезан са рефлексијом и високим интензитетом светлости. За цјелодневно задржавање на директној сунчевој светлости, препоручују се специјалне глацијалне наочаре да пруже бочну и горњу заштиту.


Да ли уопште излазиш са децом?

Ако желите да дјеца уживају зими, будите свјесни да је њихова кожа изузетно осјетљива на УВ зрачење. "Он још увек нема савршену пигментацију коју кожа треба при сунчању." Кожа деце је тања, што доводи до агресивнијег продора УВБ зрачења “, каже доктор. И то додаје чињеници да постоје безбројни тестови и истраживања која парадоксално оповргавају једнаџбу виших цијена = квалитета квалитети специфичних дјечјих производа за сунчање. Уопштено, међутим, препоручује се одабрати СПФ 50+ креме за кожу деце. Међутим, у року од две године, деца уопште не би требало да буду изложена директној сунчевој светлости.

Извор слике: Фотолиа

Видео: Ноћне страже 2016 - руски филм са преводом (Октобар 2019).

Загрузка...