Тело

Проширене вене: Како то учинити?

Да ли вас узнемирују плави и натечени чворови? Вероватно ћете морати да се носите са варикозним или проширеним венама, које нису само мана у лепоти. Разговарали смо о непријатном проблему који погађа жене посебно код васкуларног хирурга МУДр. Томаш Буреш.

Како се јавља проширена вена?

МУДр. Томаш Буреш: Јесте оштећење површинског венског системау којима су вентили поремећени како би се спријечио повратак крви на вене површине. Постепено се јавља повећање и продуљење захваћених вена и развијају се видљиве проширене вене.

Можемо ли на неки начин утицати на овај процес?

МУДр. Томаш Буреш: Оштећење вентила има одређени утицај на наслеђивањекада пацијенти имају смањену снагу и еластичност венског зида од рођења. Нећемо утицати на генетику, али других фактора већ. То је првенствено о томе овервеигхткоји је главни терет за венски систем. Други разлог је повећан интраабдоминални притисаково се дешава на пример током трудноће. Ово је често први узрок проширених вена код жена. То је такође седентарни посао, напротив, дугорочно. Проток крви промовише тзв. Мишићна пумпа, односно кретање мишића, што убрзава проток крви у венама. Недостатак физичке активности затим доводи до успоравања протока, а тиме и до типичног отицања и замора доњих екстремитета. Најчешће, стога, особе које пате од проширених вена су погођене канцеларијским радницима, продавницама, фризерима, наставницима и тако даље.

Које симптоме би нас требало упозорити?

МУДр. Томаш Буреш: Први знаци ове болести често припадају осећај умора удова, пролазно отицање, углавном у летњим месецима, бол у немирним ногама, најчешће ноћу. Ту су и увећане вене у доњим екстремитетима или касније типичне избочене проширене вене. Најозбиљнији су тада промене у боји и квалитету кожепосебно тамњење и пецкање отеклина око глежњева. То онда може довести до упале или чирева на ногама.

Дакле, ако приметим један од горе наведених симптома, шта да радим? Како даље?

МУДр. Томаш Буреш: Прво, морате посетити специјалисте - ангиолог који ће извршити детаљне прегледе, укључујући ултразвук. Ово одређује функционисање валвуларног апарата, који је узрок варикозитета. Према резултатима, он ће проценити стање ваших вена препоручити одговарајући третманили вас послати васкуларном хирургу који ће с вама разговарати о најприкладнијем начину операције.

А који је тренутни начин лечења проширених вена?

МУДр. Томаш Буреш: Лечење зависи од обима штете, али у принципу постоји неколико могућности. Ево првог козметичка склеротизација, у којој се супстанца наноси на вене. То је метода погодна за пацијенте без оштећених вентила, али са већ видљивим венама, такозваним "перлицама". Пацијенти са оштећеним клапнама су претходно оперисали како би уклонили оштећену вену из удова. То је, међутим, резултирало повредама околних ткива, боловима, модрицама и дугим зацељивањем. Стога су развијени њежнији путеви ласерска хирургија или радиофреквентна аблација. Оштећена вена се не уклања, већ се затвара топлином коју генерише ласерски или радиофреквентни генератор. Удови су много боље излечени и бол није тако велик. Међутим, потребна је општа анестезија или бар локална анестезија, јер је температура у вени висока.

Зар нема методе без анестезије?

МУДр. Томаш Буреш: Да, јесте врхунски третманкоји се зове ЦлариВеин и има многе предности за пацијента. То је безболна процедура без потребе за укоченошћу током које се на вену наноси специјални склеротични агенс. Захваљујући томе, сама вена и могућа вена вена су затворене. Пацијент осећа само слаб оклоп, не мора да се подвргава операцији под анестезијом, а модрице су минималне. Компресионе чарапе треба носити само двије седмице и де фацто се пацијент може одмах вратити у нормалан живот.

Уводни савет:
За ублажавање проблема повезаних са проширеним венама и ублажавање осјећаја тешких и уморних ногу помоћи ће вам Приесснитз Лубрицатион анд Веинс МЕДИЦАЛ који садрже природне супстанце из плода ослића и црвеног лишћа винове лозе. Они нежно и ефикасно побољшавају квалитет венског и лимфног система. Уморне ноге се поново враћају у форму НИВЕА Освежавајуће млеко за тело К10који, захваљујући хлађењу садржаја ментола, освежава ноге и, захваљујући коензиму К10, такође учвршћује кожу, или Алпа гел Мастикс за биљне масаже екстрактом кестена који спречава осећај тешких ногу.

Видео: PROŠIRENE VENE, TROMBOZA I HEMOROIDI - RECEPT! (Јун 2019).