Тело

Сауне с дјецом не брину: тамо можете узети бебе

Да ли вам се свиђа сауна и желите да уживате са својом децом? Тада ћете можда бити заинтересовани за правила и савете како би деца била што удобнија, када почети и шта радити, тако да сауна није само забавна, већ и здрава. За све ово питали смо Петру Зајиц Цзабе из пливачке школе Жабичка, која је специјализирана за пливање и сауну.

У Финској, родитељи одводе децу у сауну две недеље након рођења, а ми почињемо нешто касније. Неки пливачки клубови посвећени пливању за бебе већ три месеца нуде сауну. Дакле, када је право време да се беба упозна са сауном?

Петра Зајиц Цзабеова: Са најмањим, заиста је могуће започети сауну од другог или трећег месеца, у зависности од тога да ли је има бебу која је излечена, здрава је и користи. У нашој земљи, међутим, обично почиње око шестог мјесеца, када дјеца боље реагирају на различите подражаје.

Да ли дјечје сауне у неким земљама имају већу традицију и зашто?

Петра Зајиц Цзабеова: Свакако у већ поменутим нордијским земљама. Сауне су део свакодневног живота, а људи овде редовно и неколико пута недељно. Сауне се виде не само у овим културама физичко чишћење, он се такође приписује њему духовно чишћење. И наравно, то је друштвени догађај.

Чак сам чуо за рођење у сауни ... Које је ваше мишљење?

Петра Зајиц Цзабеова: Да, на пример, у Финској су заиста наставили, а можда и рођење сауне. То је зато што се сауна сматрала најчистијим местом. Ја лично не могу да замислим рођење у сауни. Међутим, када се ради о сауни дјеце раног дјетињства, ако су сауна и процес сауне правилно прилагођени њиховим потребама, не видим проблем.

Које су специфичности и правила за дечју сауну? Да ли је прикладно одвести их у посебну сауну или могу отићи у класичну сауну са температуром од око 90 ºЦ?

Петра Зајиц Цзабеова: Зависи од узраста у којем почињемо саботирати са децом. Ако узмемо у обзир шестомјесечну бебу, није препоручљиво одвести је у јавну сауну гдје ће бити 90 ° Ц. Приватна сауна је идеална, где је могуће поставити нижу температуру. Такође је добро узети у обзир и друге сауне које сигурно иду у сауну и не желе да имају дечије позадине. То није случај код учесника.

Уводни савет:
Разговарајте са гомилом пријатеља родитеља са слично старом децом и изнајмите сауну само за вас. Моћи ћете прилагодити температуру која одговара вама и вашој дјеци док уживате у приватности која је прикладна за сауну ваше дјеце.

Који би требао бити правилан поступак за дјечју сауну?

Петра Зајиц Цзабеова: Ако ћете имати сауну у окружењу које није домаћинство, потребно је да дођете на локацију идеално 30 минута прије почетка сауне, аклиматизација на различите температуре (посебно у зимским месецима). Такође имајте на уму да јесте сауна не долази са пуним стомаком. Препоручљиво је да имате на располагању приватну сауну, где ће бити погодна температура око 70 ° Ц. Пре уласка у сауну, родитељ и дете заједно они се перу и суше - сва вода из тијела дјетета мора бити избрисана. Сауна је удобно смештена, беба се држи у лопти, деца могу да седну у крилостарија деца воле да седе поред својих родитеља или у салону сауне. Под децом увек ширите постељину или пешкир за купање, за спречавање опекотина на топлим клупама. Држите дјецу у миру, реци им бајке, нацртај слике на леђима ... И наравно гледајте како реагују. Од почетка, узмите сауну 3-5 минута, увек у складу са тренутним стањем детета, касније у редовној сауни време је могуће споро продужите до 8 минута. После сауне праћено хлађењемкада подучавамо децу млаком водом - цело тело укључујући и главу. Замотамо се у пешкир и наставимо опуштање које траје најмање 15 минута, пре него што пређете на следећи "точак".

Уводни савет:
Идеално мјесто за дјецу у сауни на доњим клупамагде је температура нижа и зато ће се тамо осећати удобније.

Шта учинити када се дјеца жале да су превише врућа у сауни или не могу дисати?

Петра Зајиц Цзабеова: Могу ти препоручити на пример, навлажите пешкир и пустите дете да дише кроз њега. Међутим, ако је дијете нервозно, сауна се више не свиђа, дефинитивно је вријеме да не пузите у сауни и одмах изађете.

Да ли је прикладно одвести дјецу у базен за хлађење или само туш?

Петра Зајиц Цзабеова: За најситније сауне туш, требало би да се охлади полако од ногу. Родитељи не смију заборавити на главу која је врло важна за хлађење. За осетљивију децу могу препоручити хлађење у ваздуху, а затим у магли или под млаким тушем.

Имате ли савјет о томе како вољети дјецу сауне као и одрасле?

Петра Зајиц Цзабеова: Узми ритуал из сауна. Идите заједно и редовно, причајте бајке или играјте игре у тоалету. Неке установе нуде чак и посебне ритмове сауне за дјецу гдје, на примјер, бајковита бића могу цијели боравак у сауни.
Уживат ћете у сауни с дјецом:

Видео: Zorica Brunclik - Ne dam ovo malo duse - Audio 2002 (Новембар 2019).

Загрузка...