Тело

ПХ коже: Знате ли зашто је важно знати?

Да ли знате да је пХ ваше коже веома важан за вашу лепоту и здравље? Само перем руке са погрешним сапуном да разбијем баланс. И како друга козметика утиче на њу? У суштини, питали смо научне стручњаке Иву Долечкова, Пх.Д. Можда још увек имате Дове бренд сапуна са пХ 5.5 - мерено лакмусовим папиром. Али можда се чак и питате зашто уопће то раде? Једноставно зато што је веома важно. И у погледу хигијене и лепоте. У свакодневној бризи о вашој кожи често несвесно такође утичемо на пХ вредност коже, тако да бисмо требали знати нешто о томе и изабрати одговарајућу козметику.


Које су последице неправилног пХ коже:

Ако се пХ ваше коже повећа, мада само на неутралном (изнад 5.5), повећава се ризик од инфекцијесмањује се баријерна функција коже, могу се развити разне врсте болести, укључујући атопични и контактни дерматитис, и погоршање симптома акни.

Кожа је мекша

Да ли вам то звучи чудно? Али то је истина. "ПХ површине коже је обично слабо кисела и креће се у релативно широком опсегу између 4.0-7.0, каже др Ива Долечкова, шеф одјела за истраживање и развој анти-старења у Цонтипро-у. "Кожа је основна за новорођенчад неколико дана након порођаја, али се касније пХ коже смањује и остаје релативно константан током живота, у доби од око 50 година, а затим се пХ поново повећава." Такође су уочене разлике у пХ вредности коже мушкараца и жена или у различитим расама, али се научници не могу сложити око једног мишљења, како каже стручњак.
Обично то чине киселински пХ коже комбинира се са интимним дијеловимаали сличан киселински пХ се налази на већини површине нашег тела, укључујући и лице. Постоји само неколико изузетака подручја са вишим пХ, то је обично мјесто на којем се појављује до повећаног механичког трења (пазуха, препоне, бразде, подручје између прстију, итд.) " наводи стручњак.


Који је добар киселински пХ коже?

Живе на њеној кожи корисни микроорганизми који штите кожу од спољних утицаја и спречавање да "непријатељски" микроорганизми, такозване патогене врсте, продру у тело. За твој живот потребна је кисела средина, који се пружа на неколико начина. "Састојци садржани у кожи себум и зној (млечна киселина, аминокиселине, итд.), Производи микроорганизама, али и активно одржавани ћелијама коже, су укључени" објашњава др Ива Долечкова. Према мишљењу стручњака кисели пХ осигурава исправно функционисање кожне баријере.

Водите рачуна о пХ вриједности ваше коже!

Свакодневна хигијена и неопходна козметичка нега утичу на пХ наше коже. Без тога, можете га значајно повећати или смањити пожељно. Главни проблем је класични сапункоји обично имају веома базичан пХ (око 10), и тиме нарушавају значајно киселински карактер површине коже неколико сати. Читав асортиман детерџената за чишћење и прање посуђа који свакодневно долазе у контакт такође доводи до нежељеног повећања пХ вредности, " објашњава стручњак. "Чак и." само опрати заједничка вода из славине, коју карактерише основни пХ, доводи до нежељених промена пХ вредности коже.“
Због тога је одговарајућа употреба одговарајућих козметичких производа. Сви људи, посебно старији људи, особе са сувом кожом или склоност атопијском екцему или акнама, треба да се брину о одржавању пХ вредности коже. Нажалост, само мали проценат произвођача даје информације о пХ производа на етикети. "Међутим, постоје и они који, напротив, базирају свој пХ на њему, и добро је фокусирати се. Оптимални пХ препарата је 4-5,5,“ саветује Ива Долечкова, Пх.Д.

пХ у козметици: Како га пронаћи?

Иако је пХ кожа толико важан, козметички производи то обично не спомињу. Али неке, па је вредно посветити им више пажње. Године 2018. одржан је у Њемачкој студије (Вохлраб ет Геберт, 2018), који су тестирали пХ козметичких производа свих могућих, углавном познатих брендованпр., Нивеа, Себамед, Вицхи, Еуцерин, Л'Ореал, Гарниер, Дове, Неутрогена и слично. Дошла је до веома занимљивих закључака, како нам је рекао научник: ПХ појединачних препарата значајно се разликовао од једног произвођача, увек је неопходно да се сваки производ суди појединачно, а не да буде само бренд. " На пример, бројни производи Себамед-а су успели, са скоро свим производима на пХ 5,5, као и неким брендовима Нивеа, Л'Ореал Парис и другима.
Чак иу наредним годинама, слична студија се дешава, па ћемо чекати њене резултате. До тада имате два начина за проналажење пХ ваше козметике. Покушајте да питате произвођача за одређени пХ производа. Ива Долечкова има још један савет: "Поред дуготрајног контакта са произвођачем, можемо користити и једноставне методе - лакмус пХ радове, које знате из школе и које ће промијенити пХ након урањања у производ. Лакмус папири су обично доступни и нису скупи. Они нису савршено тачни, али ће вам дати бар грубу идеју.

Видео: Do schools kill creativity? Sir Ken Robinson (Новембар 2019).

Загрузка...