Лице

Како правилно очистити дечје зубе

Да ли чистите зубе за своју децу? И да ли их добро чистиш? Разговарали смо са Моником Сојковом, дис., Зубном хигијеницом из Стоматолошке клинике Јан Стуцхлик, како да наставимо и када почнемо да бринемо о зубима.

У којим годинама је препоручљиво почети да се бринете о зубима?

Моника Сојкова: Са првим резом зуба. Можда вам се чини преурањено, али се углавном ради о навикавању на четкицу за зубе. Од малог детињства неопходно је редовно учити дете да чисти зубе. Овај ритуал ће остати до краја живота.


Како је добро да деца почну да чисте зубе?

Моника Сојкова: Има их специјалне четкице за зубе за сваку старосну категорију. Препоручујем да користите класичну бебу мекану четкицу за зубе и малу главу. Што је мекше, то боље. Међутим, од суштинског је значаја да родитељи не допусте да се дијете игра кистом, већ да сами узму четку и правилно очисте бебу. Иако је то често врло захтјеван, немогућ процес.

Када почети користити пасту за зубе код дјеце?

Моника Сојкова: Паста за зубе није главна ствар. За малу децу препоручујем чишћење зуба без пасте само водом и онда само влажном четком. Мала количина пасте може се дати када дете има одређену навику. За малу децу, паста пена може бити штетна и као механичко чишћење је главна ствар, нема разлога да се присили дете да направи пасту.


Да ли је водица за уста погодна за децу?

Моника Сојкова: Не, већина средстава за испирање уста садржи алкохол, тако да сигурно није погодна за децу. Постоје, наравно, деца за испирање уста, али имају и много њих ограничење старости од шест година.
Уводни савет:
Деца могу користити дјеца за испирање уста, али стручњаци кажу да нису потребни за одржавање здравих зуби. Добре четке и употреба интерденталних четкица су неопходни.

Шта је још добро укључити у арсенал у збрињавању дјечјих зуба?

Моника Сојкова: Препоручујем употребу зуба, али само када беба сарађује током чишћења зуба. Око шесте године, дете треба да зна да стандардна дневна хигијена укључује чишћење зуба меканом четкицом са малом количином флуоридне пасте за зубе и интерденталним чишћењем помоћу зубног конца. Ако све добро ради, препоручљиво је полако почети користити интерденталне четке. Свакако препоручујем посету зубном хигијеничару / хигијеничару који ће изабрати одговарајуће интерденталне четке за бебу и показати му како да правилно ради са четкама.


Када је први пут да се иде код зубара? Педијатар је био довољно љубазан да оде на први рођендан детета, а друга деца су прегледала стоматолог у расаднику. Шта је у реду?

Моника Сојкова: Најбоља ствар је када моја мама одведе бебу на редовне стоматолошке туре са њом. Од прве године то је сасвим адекватно. Зубар ће видети да ли зуби правилно расту и да провере стање десни. Међутим, да се дијете што прије упозна са окружењем у уреду и навикли на праксу стоматолога. Када се проблем појави и дијете прво уђе у стоматолошку столицу са болом, то окружење ће бити повезано са великом траумом. Кратка превенција може се избјећи многим потешкоћама.

Који је највећи проблем за дјечје зубе? Може ли се ово избећи? Или како?

Моника Сојкова: Највећи проблем је дефинитивно чисте зубе. Родитељи морају да схвате да беба није у стању да правилно очисти зубе. Препоручујем родитељима да помогну детету до шесте године чишћења зуба. Сигурно има проблема са разним слатким напитцима и генералним вишком слаткиша. То је важан, интегрални дио превенције исправно чишћење зуба, рани и редовни превентивни прегледи и код зубара и код зубара и уравнотежене исхране.
Уводни савет:
Како мотивисати дјецу? Најефикаснији пример родитеља је увек најефикаснији. И за децу, четкица за зубе ће постати досадна 2-3 минута, па тако и мало више забаве за ритуал чишћења зуба. Покушајте да мерите време, на пример смалл хоурглассес. Можете им рећи како "бацају" бактерије из својих зуба тако да не чине зубни каријес тамо, допуштајући дјечацима да се боре са бактеријама.

Извор фото: Схуттерстоцк

Видео: Praktična žena - Kako najefikasnije izbeliti zube? (Децембар 2019).

Загрузка...