Тело

Крас (к) а, који помаже аутистичној дјеци

Аутизам је и даље тема о којој не причамо много. Али Катерина Соколова је одлучила да је промени и заједно са својим оцем оснива фонд за задуживање АутТалк, који пружа помоћ породицама које брину о аутистичној деци. Шта јој је помогло и како можете помоћи, научит ћете у нашем интервјуу.

Цатхерине, упознај читаоце са АутТалк Фондацијом ...

Аутталк Ендовмент Фунд Ја сам основала је свог оца пре три године. Први импулс је била чињеница да је мој 10-годишњи брат Рада, за кога брине тата сам, уз помоћ Ленкиног личног асистента, аутизам. Живи у свом свету, не говори, није у стању да се интегрише у друштво, и треба му дневна брига. Дуго времена, како најбоље помоћи породицама са дјецом са аутизмом. Чак смо размишљали о придруживању постојећој организацији, али онда смо мислили да је најбоље да то урадимо сами. Као и АутТалк фондација. Аут речи аутизам и говори из речи да говори. Поред назива, АутТалк је заправо наш главни мото: Хајде да причамо о аутизму. Аутизам је и даље тема о којој не причамо. За то У Чешкој Републици живи 100.000 аутистичних људи и овај број се повећава, јавност је веома мало информисана. Ово треба променити.


Која је мисија задужбеног фонда?

Ми се првенствено фокусирамо на родитеље. Из властитог искуства знамо колико је брижна брига за аутизам. Не само физички, већ првенствено психолошки и наравно и финансијски. То доводи до социјалне изолације, породице се често распадају. И зато што и ми живимо у овој тешкој ситуацији, то смо рекли пружићемо помоћ углавном нашим родитељима. Трудимо се да им олакшамо бригу о дјетету и да им дамо осјећај да нису сами.


Како подржавате родитеље аутистичне дјеце?

То је најчешће директна финансијска подршка. Родитељи се могу пријавити путем посебног обрасца, који се може наћи на нашој веб страници на аутталк.цз. Кроз финансијске доприносе, подржавамо одређене људе и доприносимо их одређеним стварима. Такође организујемо неколико пута годишње састанак родитеља широм Чешке Републике. У оквиру ових састанака, родитељи се сусрећу са разним стручњацима из подручја аутизма и могу се бавити најинтересантнијим предавањима и дискусијама. Трудимо се да родитељима пружимо нове информације, као и да им омогућимо да разговарају са другима који имају сличну судбину и деле своја искуства. И онда се још увек организујемо терапијске групе за родитеље за самопомоћ. Они трају од октобра до маја у затвореним групама од око десет породица. Група се састаје сваког другог викенда и дискутује се о посебним темама са одређеним питањима везаним за аутизам, као што је како се носити са исхраном аутистичне дјеце или односом са другим братом и тако даље.

Најновија акција је форум за информисање и дискусију. Можете ли нам рећи како то ради?

У оквиру нашег аутталк.цз сајта покрећемо јединствени форум за информисање и дискусију за родитеље аутистичне дјеце, али и за професионалце, наставнике и све остале који желе да уче о аутизму или вам је потребна помоћ да почнете. На форуму ће се расправљати о разним темама, а свако ко се региструје, моћи ће да пронађе било који проблем или услугу у вези са аутизмом, било да се ради о докторима, терапеутима, боравку у предаху и слично у било којој регији у Чешкој. Верујемо да ће породице са аутистичном децом барем олакшати живот и пружити им потребне и ажуриране информације.


Шта сте радили у три године управљања фондом?

Подржали смо многе породице, дали смо скоро пола милиона круна. Апликацију оцењујемо на основу финансијске ситуације у породици и користећи посебан упитник како бисмо добили слику о степену инвалидитета дјетета. А шта родитељи најчешће траже? Од њих се углавном тражи да раде допринос разним медицинским средствима, много интересовања у додирним таблетама, кроз које дјеца комуницирају са околином, или доприносе бензину за путовање на посао, разне терапије и тако даље. То су наизглед тривијалне ствари, али за породице које су у питању све кључне ствари. Родитељи могу више пута тражити подршку. То није ограничено.


Како је ваш фонд радио са Атељеом дрогерија?

Тета апотеке нам се обратила уз подршку. То је велика прилика за нас да добијемо више финансијских средстава и подржимо оне којима је то потребно, али и начин да подигнемо профил аутизма. У Атиним радњама у августу ће бити понуђене торбе са логом Фондације Фондације. Сваки купац који купи торбу за $ 50 ће подржати наш фонд и допринети томе можемо помоћи више породица. То је такође одличан оглас за наш фонд зато што су Тет дрогерије широм Чешке Републике. Одушевљени смо да ће нам Тет произвођачи помоћи на тај начин промовисати активности фондова, и веома цијенимо ову сарадњу јер схватамо да је непрофитна организација у Чешкој много тога. То је све ценимо чињеницу да нам се Тета управо обратила. Приход од продаје врећица иде у директну финансијску подршку породицама.


Ако би неко желео да вас подржи у супротном него да купи Ата торбе, како би он то могао да уради? Шта ће највише помоћи?

Захвални смо било који финансијски износ послан на наш рачун. Ускоро ћемо моћи и да кликнемо преко веба преко даруј.цз. Али ми такође поздрављамо сваку другу подршку коју нам неко нуди, на пример обезбеђивање простора за организовање разних догађаја, цатеринг на састанцима родитеља, занимљиво предавање и тако даље. Укратко, све што би некако могло олакшати живот породицама с аутистичном дјецом.

Продајна цена торбе Ает декорације је 50 ЦЗК, а допринос фондацији Аутталк је 10 ЦЗК од сваког продатог комада.

Извор слике: АутТалк Фоундатион Арцхиве

Видео: Our Miss Brooks: Business Course Going Skiing Overseas Job (Октобар 2019).

Загрузка...