Лице

Фотопротективна храна: Да ли ће вас заштитити од сунца?

Воће, салата или морска трава уместо креме? Дерматолошке студије протеклих година су показале да природне супстанце садржане у храни могу повећати природну фотопротекцију коже. Шта су они и до које мјере?

Двострука заштита од сунца


Утицај неких намирница на побољшање природне фотопротекције људске коже (тј. Отпорност на сунчеву светлост) се бавио последњих година многим медицинским студијама у дерматологији. Доктори то објашњавају заштита од сунца су подељени на вањски (у облику крема) и унутрашњи или системски, које тело прави.
На системску фотопротекцију утичу многи фактори - осим фототип коже такође стање метаболизма и свеукупно здравље. Она се смањује такође са годинама. Око четрдесет, кожа и кожа су склонији излагању сунцу, као што су пигментне мрље, сува места и, наравно, боре.
Превенција ових манифестација су, према речима лекара, не само крема за сунчање, већ и хране, који могу испоручити супстанце у слојеве коже, захваљујући чему се повећава природна функција фотопротекције. Погледајмо шта су они.

Супстанце које штите од ефеката УВ зрачења

Каротеноиди су можда најпознатија фотопротективна супстанца биљног царства. Може се конзумирати у облику дијететских суплемената, али иу свјежој храни. Типичан пример је шаргарепа и парадајз, који је био предмет немачке студије: учесници су свакодневно конзумирали 40 грама парадајз пасте у току 10 дана, показујући своју кожу на крају посматрања 40% боља заштита од нежељених промјенаизазван УВ зрачењем. Многи каротеноиди се такође могу наћи у гоји фруит, који се могу наћи у продавницама здраве хране.
Изотиоцијанати су супстанце које се тешко изговарају, али се налазе у многим доступним намирницама: в броколи, купус, цаулифловер, Брусселс спроутс, земљу (назива се и ротквица) или ротквице. Ова супстанца не спречава улазак УВ зрачења у кожу, већ делује унутар ћелија у којој се налази стимулише формирање заштитних ензима. Они су идеални превенција пигментних мрљаали и за оне који пате од соларног дерматитиса (осип након излагања сунцу).
Антиоксиданти делује против слободних радикала у ћелијама и успорава њихово старење. Поред многих благотворних ефеката, они такође повећавају фотопротекцију коже. То су познате супстанце витамин А, Е а Ц, цоензиме К10, алфа-липоична киселина и други антиоксиданти који, с друге стране, благо повећавају заштитни фактор коже штити од ефеката сунчевог зрачења.
Ове три супстанце су се показале најбољима у фотопротективи. Међутим, они такође штите УВ зраке од ефеката УВ зрака полифеноли (налазимо их унутра јагоде, малине, нар и још једно освежавајуће воће црвене и љубичасте боје, као иу њему црно вино) или бета-глукан, који је садржан у квасац, печурке или зоб. Посебно као дио сунчања је прикладно есенцијалне масне киселине (можда од масне рибе или ацаи бобица).

Зелена суперхрана за јачу и млађу кожу

Такозване суперхране, које су омиљени састојак разних здравих коктела, такође могу значајно побољшати здравље наше коже, али често се могу узети у облику таблета као додатак исхрани. Конкретно, такозвана зелена храна, зелена храна, је најкориснија за кожу.
Могу бити зелене, међу њима цхлорелла алгае или млади јечам. Оба ова природна производа побољшавају исхрану и јачају одбрану коже - вреди споменути спречавање формирања љубичасто распрострањених вена а пигмент спот и исто тако добро побољшати функцију фотопротекције у слојевима коже.
Млади јечам садржи јак антиоксидант гликозилвитоксан и комплекс каротена и каротеноида. О томе ће се побринути "коктел" спречава старење коже и побољшава заштиту од сунца. Хлорофил, који се налази у зеленим алгама, ефикасно детоксифицира кожу и стимулише метаболичке процесе у ћелијама, чиме значајно доприноси њиховој регенерацији.

Не заборавите на крему

У закључку, мора се имати на уму да је, ма колико варирала Потрошња ове хране неће заменити квалитетну крему заштитним фактором и остани у хладу. Дерматолози то наглашавају у својим студијама - то је прије свега додатна заштитакоја интерно бори против оштећења ћелија. Сама храна нас не штити од паљења. Стога је идеалан комбиновати оба начина заштите.

Извор фото: Схуттерстоцк

Видео: Царица планина Курманжан Датка 2014 - руско-киргиски филм са преводом (Јули 2019).