Тело

Атопични екцем: Страшило свих мама

Атопијски екцем је проблем који може ушуљати неколико мајки - а посебно њену бебу. Љускаста кожа, осип, екстремно свраб. Све ово доводи до немирне бебе и мајке која тражи било какво решење да га ослободи. Шта, у ствари, узрокује атопијски екцем код дјеце и што је најбоље спријечити? На жалост, код атопијског екцема код дјеце, имам искуства. Мој син се појавио око годину дана након што је рођен и ми смо се борили за њега неколико година, са све мањим успехом. Зато знам колико је тешка борба и колико снаге и стрпљења треба свакој мами. Лике тхе узрок атопијског екцема говори о наслеђивању, али и око психичко стање и ситуацију у породици око детета. Добра вест је то екцем често онолико брзо колико се појави и нестане. Није на њој да се ослања на њега, а свакако је неопходно решити екцем, пожељно у сарадњи са лекаром. Стога сам се обратио дерматологу МУДр. Јитка Капоунова да извуче максимум из овог питања.


Зашто се атопијски екцем често јавља код мале дјеце?

МУДр. Капоунова: За најмању дјецу, бебе и предшколску дјецу, атопични екцем се јавља првенствено због насљедности. Кожа мале деце је веома осјетљиви на било каква оштећења. Много је тањи од одраслог појединца. Имунитет тек треба да се формира, и тако мали нок (који узрокује узрок) може изазвати драматичан одговор на кожу.


Која је година најчешћа и зашто? И када нестаје?

МУДр. Капоунова: Најчешће ћемо се сусрести с првим говорима ин инфанци, између 2. и 6. месеца живота. Овај облик екцема се назива облик дјетета према времену настанка. Угрожени може бити практично читаво тијело. Овај облик екцема може се повући око 2 године или у облик атопијског екцема у детињству, где га налазимо у лактовима или колена. Овај облик се обично олакшава у правилу током првих школских година.

Зашто се атопијски екцем зими погоршава?

МУДр. Капоунова: Велики број кожних обољења производи корисну сунчеву светлост. Атопијски екцем је једна од ових болести. Један од разлога је недостатак сунчеве светлости током зимских месеци. Други фактор је хладно зимско времекоји суши кожу и ставља велике захтеве на влагу.


Постоји ли превенција?

МУДр. Капоунова: Превенција постоји углавном у Србији редовно подмазивање коже тзв. емолленцеми. На ток болести може утицати исхрана - препоручује се избегавајте алергије на храну, гледајући децу за слаткише и млеко. Превенција такође утиче на класификацију пробиотици у исхрану.


Како се лечи атопична екцем?

МУДр. Капоунова: Атопиц ецзема нажалост не можемо излечити, ми само ублажавамо његове манифестације и редовну његу коже покушавамо да одржимо стабилно стање. Веома је важна сарадња са пацијентом. породицу пацијента. Основне мјере за његу коже укључују регулар лубрицатион боди оилс, креме или млеко. Понекад је то довољно за благе облике екцема. Ако је атопијски екцем хитнији - наслаге су црвене и сврбе, присиљени смо да дођемо са кортикостероидима. Оне пружају релативно брзо олакшање, али њихова употреба је консултујте лекара - даће вам одговарајућу снагу уређаја и научит ће вас о исправној примјени. Код бактеријске инфекције површина екцема користимо комбинацију локални или тотални антибиотици. Новији лекови укључују такозване имуномодулаторе, који су намењени дуготрајној терапији и смањују конзумацију кортикостероида.

Могуће је ублажити његове симптоме чак и код неких природних, или не-медицински начин?

МУДр. Капоунова: Од природних супстанци које бих споменуо изнад свега зоб, која се широко користи у атопијској козметици. Може се користити и у облику купки. Они су такође веома популарни препарати канабис. То је добро уље од сунцокрета или јојобе за подмазивање, посебно мале бебе.


Многе мајке се боје горе наведених кортикоида - да ли је тај страх оправдан?

МУДр. Цапон: Кортикоиди су често демонизован због великих нуспојава, али заиста нема разлога за бригу о њима. Нежељени ефекти се углавном манифестују у укупном третману кортикостероидима (тј. Таблетама) и након дуготрајне употребе. Атопијски екцем се обично прописује у већини случајева локалне кортикоиде у облику масти и креме. Лекар ће увек препоручити одговарајућу снагу препарата у односу на старост и локацију пацијента на телу. Такође би требало да вас научи како да га користите. Нежељени ефекти могу бити посљедица депигментације на мјесту искорјењивања кортикоида или прорјеђивања коже. Пацијенти не морају да брину о кортикостероидима, њихова улога је често незаменљива. А понекад бољи краткотрајни третман кортикостероидима од трајног досадног, сврбежног екцемакоје се могу и огребати бактеријама. Тада је третман много компликованији.


Да ли атопијски екцем има било какве везе са алергијом?

МУДр. Капоунова: Да, атопијски екцем и алергија. Под уједињеним именом атопије налазимо астму, атопијски екцем и алергију на сеновиту грозницу. У ствари, то су уједињена пловила. У различитим временима живота могу се кретати. Расположење за ове болести је наследно.

Извор фото: Схуттерстоцк

Видео: Atopijski dermatitis - moje iskustvo, nega kože i radionice škole atopije (Јун 2019).