Тело

Очи дерматолога: Престаните са претјераним знојењем

Знојење - За некога заједнички проблем који решава пар спрејева за антиперспирант, за још једну ноћну мору, у потрази за летњом сезоном са страхом у очима. Разговарали смо са дерматологом МУДр. Хелена Аксамитова из Асклепиона и открили шта све може значити прекомерно знојење, на шта треба обратити пажњу и како се носити са екстремним случајевима. може бити индикатор болести или хормонских промена, али то је и друштвени проблем са значајним утицајем на наше самопоуздање. МУДр. Хелена Аксамитова нам је причала о томе узроци прекомерног знојења, али наравно о његовим решењима - без обзира на "апотеку", и најновије методе хируршке интервенције да се једном заувек ослободимо непријатног проблема, безболно.

Свако од нас се зноји - неко више, неко мање. Али када мислимо да треба третирати знојење као проблем, или када је то хиперхидроза?

МУДр. Аксамитова: Прекомерно знојење могу бити узроковане различитим утицајима, најчешћи узрок је висока температура околине, знојење промовише алкохол, кофеин или оштре оброке. Ако јесте знојење се дешава без ових очитих узрока и изазива социјалне проблеме, говоримо о хиперхидрози, што је углавном због наслеђивања.

Хиперхидроза није само козметички или дерматолошки проблем, већ може бити и симптом других болести. Шта мислите да је најчешћи узрок хиперхидрозе и када треба бити опрезан и посетити другог стручњака?

МУДр. Аксамитова: Лети се скоро сви зноје. Неки се зноје у сваком времену, што може бити симптом озбиљне болести. Узроци су многобројни и то није риједак проблем.

Између најчешћи узрок знојења (укључујући и оне наведене) гојазност, неке бактеријске или вирусне болести, онколошке болестинпр. феохромоцитом, тј. адреналним тумором, лимфомом, код жена се јавља прекомерно знојење током менопаузе.

Да ли постоји прекомерно знојење, као и други негативни ефекти као што су здравље коже (екцем, запаљење итд.)?

МУДр. Аксамитова: Као резултат знојења најчешће се јавља фоликулитис, тј. упала фоликула косе. Атопијско знојење може погоршати осип и изазвати свраб.

Како смрдиш? Да ли је тачно да сам лонац не мирише и да се мирис производи реакцијом зноја (или супстанци које се у њему налазе) са бактеријама на кожи?

МУДр. Аксамитова: Знојне жлезде се налазе у доњим слојевима коже, а површина коже се пусти кроз поре. Познајемо две врсте знојних жлезда: апокрине и екрине. Ектернске жлезде се састоје углавном од воде и обично не миришу. Напротив, излучевине апокриних жлезда, које се налазе највише у пазухима и препонама, садрже, поред воде, протеине и масти. И због њих, излучивање апокриних жлезда је храњиви медијум за бактерије које су присутне на кожи. Бактерије разграђују протеине и масти и изазивају мирис.

Како се носите са претјераним знојењем код куће? Да ли је погодна метода комбиновања дезодоранса (који уништава бактерије и тиме мирис) и антиперспиранта (који затвара знојне жлезде), или је довољно "2в1"?

МУДр. Аксамитова: Наравно, то зависи од тога колико се свако знојење ограничава. Прекомерно знојење је довољно антиперспирант, ако је праћен непријатним мирисом, може се одабрати дезодоранс. У апотеци се могу купити производи на бази алуминијум хлорида хексахидрата како би се ефикасно блокирали знојне жлезде и смањила количина произведеног зноја.

Када "кућно решење" не функционише, на вама је да разговарате са стручњаком. Најпопуларније решење је тренутно коришћење Ботока, који блокира живце, инервира знојне жлезде. Које главне разлоге или аргументе бисте предложили некоме ко размишља о овој процедури и још увијек оклијева, поготово због високе цијене и потребе за понављањем?

МУДр. Аксамитова: Лечење прекомерног знојења ботулинум токсином безболна крема је безболна метода. Процедура траје око 15 минута, ефекат је од 2 до 10 дана и траје 6-12 месеци. Овим третманом клијенти су изузетно задовољни, јер знојење нестаје скоро 100%. Ово се не може постићи било којим антиперспирантом или дезодорансом, који се у неким случајевима мора примијенити и неколико пута дневно.

Али постоје и друге методе - као што је јонтофореза, или чак хируршко уклањање поткожног (чак и са знојним жлездама) кирета. У којој мјери се данас користе ове методе и какво је ваше мишљење о њима?

МУДр. Аксамитова: Елецтриц батх ор ионтопхоресис се заснива на пенетрацији веома мале количине електричне струје и промени напетости на површини знојних жлезда, што доводи до смањења формирања зноја. Ефекат је индивидуалан, привремен и захтева више третмана. Операција је такође повезана са нежељеним ефектима и дугим опоравком.

Извор фото: Схуттерстоцк