Хаир

Пегле, завесе, фенови: Како третирати косу без последица?

Прање, сушење и подрезивање косе је рутина на коју су сушило за косу, сушило за косу или увијач инхерентно причвршћени. Међутим, треба их користити пажљиво и са одговарајућом козметиком за косу.

Темпо данашњице је брз. Ако имате пуно дужности да урадите добро, што наравно укључује и добро припремљену косу, косу или глачање косе је једноставно потребно. Сушило за косу значи огромну уштеду времена посебно за оне који имају дугу и густу косу која ће заувијек осушити. Гвожђе и гвоздена гума омогућују стварање фризуре као фризер. Али како се дешава, сваки новчић има две стране.
У случају честог топлотног третмана, постоји ризик од оштећења косе. Као резултат превелике употребе овог тројца, коса која је изгубила свој сјај потресена је и излизана умјесто сјајних и гломазних увојака. Међутим, немојте доносити брзе закључке. Не постоји једнакост између коришћења косе и оштећене косе.

Анатомија косе

Прво, мало лекције из анатомије косе како би боље разумели како да се правилно бринете за косу. Кожно влакно које излази из коже састоји се од три слоја: кутикула, кортекс и медула. Кутикула је спољашњи слој који штити косу од спољних утицаја и самим тим оштећења. Релативно је отпоран на механичке утицаје, као што је чешљање, и такође одражава штетно зрачење. Кортекс, или линија косе, чини главнину косе (до 80% масе косе). Састоји се од кератинских влакана, која формирају њушке које су међусобно повезане са међустаничним цементом. У кортексу има зрнаца пигмента који дају боју коси. Коначно, постоји медула, пулпа чија је главна функција да храни косу.

Свака коса има свој живот

Може да расте и до шест година пре него што падне и замени се новим (али је циклус раста различит за сваког), а за месец дана расте око пола центиметра. На раст и квалитет косе углавном утиче генетика, али постоје и други фактори. Улога игра бојење, трајно исправљање или набирање, али и бледење, пеглање, увијање, учесталост чешљања и прање (да, чак и ако можете оштетити косу) или често повлачење.
Нека врста косе може да поднесе више, друга мање. Зато је важно да пазите на то како ваше кврге реагују на било који третман стила, без обзира да ли губи свој сјај и не почиње да се ломи. "Фина и ломљива коса ће трајати мање од јаке и јаке," упозорава Кристина Боускова из Бомтона. Ако превише радите на коси, може доћи до оштећења заштитног слоја. И оштећена кутикула обично значи иреверзибилно ослабљену косу, јер су спољашњи утицаји изложени унутрашњим слојевима. "Коса је тада тупа и напукла, сува, више тресе и пада" израчунава последице штете на кутикула Ленка Кашпарикова, трицхоложка и власница фризерског центра и клинике Цлиницал Хаир & Хеалтх. "Накнадна брига је дуготрајна - коса треба да се реже и поново узгаја, " додаје он.


Нема телефонирања као што је завршна обрада

Што се тиче термичког стила, то не значи аутоматски фатално оштећење. Наравно, зависи од температуре на којој ради. Сушило за косу неће оштетити косу млаком зраком и задржати косу сушача на најмање 15 центиметара. Ако је ваша коса врућа са превише врућим зраком, она ће бити више жаока на заштитном слоју косе. Тим јужнокорејских научника објавио је студију 2011. године у стручном часопису за дерматологију (Анналс оф Дерматологи), у којој је упоредио оно што се десило са косом ако је природно или уз помоћ сушила за косу. Затим су разликовали температуру ваздуха и удаљеност косе од косе. Појединачни праменови косе су затим испитивани помоћу различитих техника.
Резултати истраживања показали су да током кратког експеримента, чак иу једном случају кортекс није оштећен, али је ваздух на 95 ° Ц оштетио кутикулу. Али, у исто време, научници су открили да опција ослобађања косе није оптимална: коса је дуже изложена води, и може имати штетан утицај на комплекс ћелијске мембране. Стручњаци за косу препоручују и негу у правцу раста. "Слиједећи ове смјернице, у реду је користити сушило за косу након сваког прања," каже Каспарик.


Како уништити косу

Када користите своје омиљене алате за обликовање, важно је да се придржавате одређених смерница које елиминишу оштећење косе. Други принцип није уштеда на стилинг апаратима.

• Прије свега, добро је користити глачала и завјесе с мјером. Избегавајте свакодневно пеглање, планинарење и крпљење.

• Добро је купити такве производе који вам омогућују да подесите температуру. За сваку врсту косе није погодна температура око 200 ° Ц. Посебно за обојену, валовиту или фину косу, кутикула може бити више пропусна, тако да је коса подложнија оштећењима (настаје губитак протеина и коса постаје крхка).

• Опћенито, није добро излагати било коју врсту косе температурама изнад 175 ° Ц (на примјер, препоруке Америчког удружења дерматолога), и то је само кратко.

• Гвожђе такође зависи од температуре на површини, која треба да буде глатка како би се добро клизила на косу. Идеално је керамичко-турмалин или титанијумско гвожђе.

• У случају сушила за косу, она такође мора бити без регулације температуре и протока зрака, идеална за ионизатор.


Заштитни производи за косу

Да би коса претрпела превише топлоте, мора бити у доброј форми, добро хидрирана. "Комбинација козметичких састојака за негу може постићи ефекат при лепљењу кератинских љусака. Око сваке косе је створен микро-слој који "штапи" излизане крајеве и штити косу од даљег узнемиравања, " објашњава Ленка Кашпарикова, важност редовне његе. Овде ће вам бити потребан висококвалитетан хидратантни шампон, као и регенератор који не само да влажи косу, већ га чини и мање отпорним на чешљање. Исто тако редовно дајте вашој коси хидратантну маску.
Не заборавите да користите заштитну козметику која штити од губитка влаге и подстиче глађење косе. „Без обзира на врсту косе коју имате, увек користите одговарајући заштитни агенс пре сваког третмана. Било да одаберете спреј, уље или крему, увек је на вама да направите заштитни филм за косу. објашњава Боушкова из Бомтона. Заштитне производе за косу препоручују фризери светских личности. "Заштитна козметика је иста као и крема за кожу", каже стилиста Цинтхиа Алварез, која има клијенте као што су Алициа Кеис и Схакира. "Сера је добра за прскање, боље спрејеве за пеглање или увијање", додаје неколико савета. Можете бирати из широког асортимана производа.

САВЕТИ ЗА РЕДАКЦИЈУ:

• На пример, означите Ауссие нуди посебан асортиман шампона и регенератора за заштиту од топлотних оштећења.

• Покушајте Хеиди'с Хеат Стилес од бренда Тафт, даље Термо-фиксирајући спреј од Л'Ореал Парис, Спреј за заштиту од топлоте од бренда Сиосс или можда Заштита од топлоте од ТОНИ & ГУИ.

Како користити кулму и жељезо?

Препоручује се да прво оперете косу, и да је ослободите прљавштине и талога разних препарата како би ваша коса остала без желеа. Још једно правило је да не глачате и да не косите косу када је мокра. Пегла и хладњак се загревају на температуру знатно изнад тачке кључања воде. Ако је коса мокра, вода из гвожђа практично прокључа у коси, а пара која се излила тада разбија заштитни слој косе. И на крају, али не и најмање важно, увек глачајте кљун глатко, чак и ако су неки делови косе непотребно изложени топлоти дуже време.

Видео: Week 6 (Децембар 2019).

Загрузка...