Лице

Антиоксиданси: Анти Агинг Фигхтерс

Старење је природно, али неки утицаји (живот, УВ или ваздух) га могу убрзати. Овај процес може утицати на антиоксиданте. Како те супстанце раде и где их наћи? Питали смо стручњака, људско тело је направљено као хемијска лабораторија. Сваке секунде постоје процеси који одржавају комплексно функционисање читавог "система". И све почиње у ћелијама, градећи јединице читавог организма - само оне су састављене од наше коже или косе. Постоји метаболизам, борба са спољним утицајима, али и процес старења, који је такође видљив.

Оксидација - природни, али утицајни процес старења

Старење ћелија (а тиме и кожа) је процес природан, али могу убрзати различите факторе - Погрешно живот (посебно пушење и пијење алкохола), останите у нездраво окружење, бад ваздух, сунчев утицај УВ зрачење и слично. „Ефекти ових ефеката могу убрзати процес оксидације у ћелијама. То је такозвани оксидативни шок, узроковане доминацијом слободних радикала над антиоксидантима, " објашњава козметичарка Јулие Бауер Шноблова.
Идеално, обје групе, тј. Слободни радикали и антиоксиданти, требају бити у равнотежи. "Слободни радикали и антиоксиданти могу бити и ендогени и егзогени природно је направљено од стране нашег тела, али и испоручено споља,“ каже Јулие Бауер. Он то додаје чак и слободни радикали имају позитивну функцију у телу - обично се дешавају у процесу дисања, а бела крвна зрнца се даље уносе у тело где се могу борити против микроорганизама и квасаца, па чак и омогућити оплодњу јајета и ток других важних процеса.

Еликсир младости? Радије еликсир за исправну функцију ћелија

У кожи, респективно ћелије коже али не желимо да користимо слободне радикале и оксидацију. Можда су за старење кожекоји већина нас барем дјелимично покушава да одложи или ублажи његове манифестације. Зато се у козметику додају супстанце које могу да ослободе радикале - антиоксидансе. Али у телу нема ничега једноставног, а важи и за процес антиоксиданата. Све антиоксиданси то јест не циљају исте проблеме.
Тачно је да се не може сваки антиоксидант ослободити слободних радикала. Један од најпознатијих антиоксиданата је витамин Е - али у свом "раду" у ћелијама настаје још један слободни радикал, који пак може уклонити витамин Ц. Неки антиоксиданси тада раде на бази воде, а други на бази масти, објашњава козметичарка. Морамо бити микробиолози како бисмо могли у потпуности разумјети сложени процес.
У пракси, међутим, једно правило ће бити довољно: више антиоксиданата из различитих извора уђемо у тело веће шансе за успоравање старења, респективно промовише правилне и природне функције коже. "Нажалост, не ради тако да нам антиоксидантна крема гарантује вечну младост. То је више о томе како кожа функционише како треба, и није старо непотребно раније због различитих фактора - било да се ради о окружењу у којем живимо, сунчању или неспособности организма да произведе одређене супстанце због болести, " објашњава козметичарка.


Где тражити антиоксиданте

Тачан одговор може бити - кад год је то могуће. Можете их додати у козметику, али идеално интерно или употребом домаће природне козметике (као што су маске), направљене од сировина до богатих антиоксиданата. Поред наведених витамини Ц и Е је један од најважнијих антиоксиданата за кожу витамин Б3 (ниацин), даље бета-каротен и други каротеноиди, флавоноиди, али и протеини и друге карактеристике као што су цинк или селен. На крају, али не и најмање важно, он је велики борац против слободних радикала цоензиме К10.
Антиоксиданси се могу наћи у козметика за ноћну регенерацијуу маскама за регенерацију и серумима, али иу линијама за његу цијеле коже. Чак и тамо где се не помињу директно на паковању - потребан је јак антиоксидант за комплексирање супстанци садржаних у екстрактима из алое вера в козметика канабиса.
Можемо их наћи у многим састојцима које можемо користити интерно. А сада мислимо да "уживамо" у оба значења. Снажне антиоксидативне способности требају црвену и љубичасту боју шумски плодови. (Успут, можете направити велику антиоксидантну и умирујућу маску за лице од боровнице.) црно вино (грожђе у боци), трешње, киви или парадајз. Богати су антиоксиданси цитрус и поврће потребно ред беет, купус или батадс. Зато не заборавите редовно узимати ове здраве и укусне намирнице.

Извор фото: Схуттерстоцк

Видео: Antioksidansi: Kako deluju i koliko su nam zapravo potrebni? (Септембар 2019).