Тело

Козметички састојци: Алое вера

Коришћен миленијумима може помоћи вашој лепоти. Наши преци су је хвалили због њеног здравља и лепоте. Погледали смо како то ради, какве проблеме има и шта са њом.Алое вера има чешки ботанички назив алое аутентичног. То је зимзелена, упорна сочна биљка, која се често узгаја као домаћица. Наводно је из архипелага између Арапског полуострва и Сомалије, који припада Републици Јемен. Одатле, ова биљка се проширила широм света током векова.


Хиљаде година лечења и козметичке неге

Алое је од давнина дио здравља и љепоте човјечанства. Традиција њене употребе документована је од раног Египта прије 6000 година, одакле је сачуван њен изглед на каменим зидовима Долине краљева.
Први писани наводи о употреби алое су открили археолози на глиненим плочицама из древне Мезопотамије (око 1750. године пне) и египатског Еберсовог папируса (око 1550. пне). Користи се за лечење инфекција, кожних проблема и лаксатива. Чак су и стари Грци и Римљани то знали и користили физички, о томе су писали Хипократ, Целсус и Плиније Старији.

Алоја је такође била позната у древној Арабији и била је саставни део медицинских рукописа у Персији (6. век пне). У исто вријеме, арапски трговци су је донијели на Оријент: Индију, Тибет и данашњу Малезију. Такође, у Кини, алое је постала огромна популарност како у традиционалној кинеској медицини, тако иу неги лепоте. Први помен о употреби алое у Кини је већ у 7. веку. У провинцији Гуангдонг, коришћена је за лечење дерматитиса. У 10. веку био је популаран лаксатив и био је познат под кинеским именом лу-веј (фонетска варијација на оригиналној арапској речи аллоех).
У средњем веку, алое је коришћен за лечење екцема, посебно у Шпанији, Португалу и Италији. Шпански освајачи су је довели у тропску Америку. Алое десно се користи у савременој клиничкој медицини од 1930. године, када је уз помоћ ове биљке објављен случај лечења хроничног и тешког дерматитиса из рендгенског зрачења. Као што можете видјети, алое третира и чисти се кроз повијест и континенте, тако да постоји нешто у вези с тим.


Једна биљка, многе користи

Биљка користи углавном два производа, латекс и гел, изузетно сок. Латекс се примењује интерно као природни лаксатив.
За вањску употребу у козметичке и медицинске сврхе користи се гел од алое вере. Налази се у језгреном дијелу лишћа, има безбојну, желатинозну конзистенцију и користи се углавном свјеже или се може сачувати на различите начине. Чиста садржи око 99% воде и 0,3% различитих угљених хидрата. Гел је релативно кисели (пХ 4,4 до 4,7). Главни састојци угљене хидратне смеше у гелу су пектини, хемицелулозе, глукоманани, ацемананс и деривати манозе (показали су јаке анти-инфламаторне ефекте). Најзаступљенији шећер је маноза-6-фосфат. Присутне су и друге амино киселине, липиди, стероли, танини и ензими.

Захваљујући свим тим састојцима, гел од алое вере има много позитивних ефеката: може излечи повреде лаким сечењем, огреботине и опекотине, смирује иритирану кожу, делује на ударце, убадање крви са сисамим инсектима или убод, модрице, акне а лезије на кожи, чиреви на кожи а ецзема или псоријаза. Гел такође влажи, делује противупално, поспешује раст фибробласта, регенерише и повезује колаген, повећава снагу ткива и убрзава гранулацију нове коже када се кожа разложи. Следеће, такође стимулише регенерацију ћелија и има адстригентно, омекшавајуће, антивирусно, антибактеријско и антимикотичко дејство. Најбољи ефекти су свеж гел без антракинона (обезбојен).
Активни састојци алое гела се такође брзо разграђују на собној температури у ваздуху и зато се препоручује употреба или примена свежег гела. За стабилизацију, гел се пастеризује на 75-80 ° Ц током 3 минута. Више температуре могу узроковати квар активних супстанци. Гел се такође може сушити да би се одржала његова ефикасност, било вакуумским замрзавањем или сушењем распршивањем, са антиоксидансима и конзервансима или полисахаридима са сулфатним морским алгама.


Алое Вера и ризици

Показало се да је гел алое вера тестиран на акутну токсичност нонтокиц. Њена спољна примена може бити потребна неколико пута дневно и без икаквих ограничења. Било је случајева контактног дерматитиса, еритрума или фотосензитивности након спољашње примене гела.
Ако кувате препарате Алое Вера, заиста требате користити праву алое веру јер су неке од сродних врста отровне. Да би се добио спољашњи гел за примену, користи се и врста алое алое, која се често узгаја као кућна биљка. Има сличан ефекат као и алое вера.

Извор слике: Фотолиа

Видео: Како да извадите алое вера гел од билка плус рецепт за матирачки серум за кожа (Октобар 2019).

Загрузка...