Тело

Све што сте ви (не) знали о сну

Спавање узима већину људи као нешто врло природно, над којим нема много тога за размишљање. Размишљање почиње тек када почну да имају проблема са спавањем. То може бити несаница, често буђење или претјерана поспаност. Знате ли колико је сна тако добро и зашто је фаза сна и дубина много важнија од коначне дужине? Пандализирамо неке од митова који окружују ваш сан Многи људи можда имају проблем недостатка сна. Међутим, ово понекад може бити неспоразум о томе колико вам је сна потребно. Треба ми сан је веома индивидуалан и варира током године. Зими, на пример, људи спавају више аутоматски, мање током лета. Неки могу спавати четири сата, други неће бити довољно. Међутим, просечна одрасла особа спава отприлике седам до осам сати дневно. Дјеца и старији људи обично имају различите навике. Бебе обично спавају 14 сати дневно. Прелазак на одрасли начин одвија се до око 12 година. Касније постоји тенденција да се спавање подели на неколико краћих сегмената. Већина старијих људи почиње да се буди раније.


Спавати са сновима или без снова?

Међутим, мозак се не одмара потпуно током сна. Електрична активност мозга, која се може мјерити електроенцефалограмом (ЕЕГ), наставља се. Спавање је подељено у две различите фазе, које се зову РЕМ (брзо кретање ока) и не-РЕМ. Током ноћног сна, одржаће се 4-5 фаза РЕМ-а, које спавају са сновима. Овај укупни сан је око 90-120 минута. Нон-РЕМ(такође познат као НРЕМ), међутим, чини око 75-90% укупног сна. Сањање у овој фази је прилично изнимно и интензитет тих искустава је слабији. Не-РЕМ фаза се даље дели на следећу 4 подфазе. Подфазе 1 и 2 се сматрају фазама благог сна, под-фазе 3 и 4 су затим фазе дубоког сна.


НРЕМ 1

НРЕМ 1 јавља се на почетку сна. Прати га полагани покрет очију. Ово стање се перципира као успавано као дјеломична свијест, а халуцинације се ријетко догађају. У овој фази, можеш да искусиш трзање, што у екстремним случајевима може довести до тога такозвани синдром немирних ногу.


НРЕМ 2

Карактеризира се ова фаза, која заузима 45-55% укупног сна смањује напетост мишића и губитак свијести о сну.


НРЕМ 3

Уласком у НРЕМ 3 он заспи такозвани дубоки сан или СВС. Функција ове фазе је да уђе у НРЕМ 4. У НРЕМ 3 могу заспати ноћним страховима, несаницом, претјераним знојењем и спавањем.


НРЕМ 4

НРЕМ 4 је дубља фаза НРЕМ-а 3. Она је дио такозваног дубоког сна. У овом сну, буђење спавања је најтеже. Вјероватна функција ове фазе је у креирању и консолидацији меморије на подацима и догађајима (тзв. декларативна меморија).
(Извор: ввв.добри-спанек.цз)

Уводни савет:

Сан је најбољи за вас да се сетите када се пробудите у фази РЕМ спавања и будите неко време будни.

Пратите свој сан

Нажалост, само у РЕМ сну, а затим у дубоком сну, НРЕМ 3 и 4, најтеже се пробудити. И најмање прикладно. Ако желите да учините ваш сан и будност ефикаснијим, препоручљиво је да пратите свој сан. Можда сте већ регистровали огроман бум који је сада подељен у тзв. смарт ватцх или паметни сат. Како те паметни сатови могу боље спавати? То сигурно неће гарантовати да ћете боље и дубље спавати, али можда јесте Сазнајте више о томе како изгледа са спавањем. Чак и најјефтинији модели пратите дужину сна, када спавате и када се пробудите, они такође могу да гледају фазе дубоког сна, Било да се будите ноћу. Све ово Веома је важно (и занимљиво) знати не само када имате проблем са спавањем.

Уводни савет:

Ту су и апликацију на свој мобилни телефонкоји прати ваш сан док спавате, и може вам помоћи да откријете фазу спавања када је најприкладније да се пробудите.

Како је сан повезан са лепотом?

Током дана, тело мора да се концентрише више на одбрамбене функције коже (сунце, мраз, прљавштина из околине). Ноћу, када коначно заспите, он може да трчи механизме регенерације. Тело ради тако биолошки сатови, тзв. биоритам. Много кинеске медицине такође ради са биоритмима. Она тврди да је оод 20.00 до 23.00 тело ће се смирити и то је време резервисано за хидратација и стимулација коже. Од 23.00 до 2.00-3.00 постоји исхрана и регенерацију коже а онда тело почива. Чак и ако спавате, регенеративни процеси се одвијају у потпуности. Тело постаје топлије, крв у хиподерми брже циркулише, формирају се нове ћелије коже, замењују се старе и оштећене. Такође "Ноћни хормон" мелатонин, који се ослобађа углавном ноћу, помаже у враћању природних ћелија коже.

Уводни савет:
Имате ли проблема са круговима испод очију или отицањем? Спавај на леђима и идеално ставите јастуке под главу. Нећете добити воду у лице, а кожа неће бити згњечена ујутро.

Борите се против несанице

  • смањите пијење каве, чаја и алкохола увече,
  • не јести велике оброке касно увече,
  • непосредно пре спавања попијте топли напитак од млека,
  • покушајте да будете активни током дана - физички и ментално,
  • држати у спаваћој соби праву температуру - до 20 степени Целзијуса (идеално између 17-19 степени);
  • спавати на удобном мадрацу,
  • сваки дан да се диже у исто време,
  • не користите дан - чак ни викенд,
  • идеалан је за спавање у тамној и тихој соби.

Извор фото: Схуттерстоцк

Видео: Box Fan and Rain Sounds for Sleeping with Distant Thunder, 10 hours of Fan White Noise and Rain 4k (Децембар 2019).

Загрузка...