Лице

Сува кожа и како се правилно бринути о њој

Сува кожа је један од најчешћих проблема које жене рјешавају. Можда имате тенденцију да га имате од детињства, али се може десити иу одраслој доби због различитих околности. У свим случајевима, међутим, потребно је водити рачуна о сувој кожи како би се спријечило прерано старење и формирање бора. Опекотине, свраб, склоност ка пуцању и, изнад свега, лице формирање бора. У многим случајевима сува кожа је такође веома осетљив на иритацију и појављују се на њој црвене пахуљице. Као што је већ поменуто у уводу, можете се родити са сувом кожом, али се истовремено може манифестовати и током вашег живота, чак и ако сте склони кожи прилично масна.
"Кожа се састоји од неколико слојева и има многе функције - укључујући механичке и заштитне, укључујући и чињеницу да спречава повећање испаравања воде. Сува кожа је стање у којем више воде испарава из коже него што је испоручено " објашњава дерматолог Јитка Капоунова.
Сува кожа могу се појавити на било ком делу тела, али најрањивије су руке, руке (лактови), ноге (колена) - то јест подручје спојева где нема тако јаког слоја масти, и лице. Узроци могу бити различити, а најчешћи су наведени у наставку.


Поред природног старења и наслеђивања, то је узрок суве коже:

 • Пушење
 • Наслеђивање
 • Неке болести - посебно бубрези
 • Хладно време - мраз, јак ветар
 • Честа изложеност коже сунцу
 • Боравите у климатизованим собама
 • Низак унос течности
 • Недостатак витамина и здравих масти у исхрани
 • Козметика која садржи алкохол
 • Често туширање и топле купке
 • Агресивни сапуни, клорисана вода, детерџенти - посебно на рукама


Хидрирајте изнутра и извана

Нега суве коже је њена редовна хидратација и истовремено је погодна за чишћење и исхрану. "Основа је заиста права хидратација, а то је двоструки пут - правог режима за пиће а хидратантне креме. Зими, свакако препоручујем да ове креме буду липидне, а не на бази воде, " каже дерматолог Јитка Капоунова. "За људе који раде са хемијом, добро је користити га прије рада баријерна кремакоја на кожи ствара заштитни филм и не толико смирује. Алтернативно, користите рукавице и заштитну опрему на послу. Добра брига и истовремено заштита од вањских утицаји су најважнији на рукама, и могуће на лицу, где је кожа осетљивија.
Иако ово може изгледати као парадокс у контексту претходног параграфа, вода није толико сува као она. Заборави често прање коже водом и уопште не у комбинацији са класичним сапуном. "Такође постоје проблематични гелови за чишћење, који су обично суви", каже Јитка Капоунова. "Користите само чишћење лица на лицу лосион за кожу, респективно. мицеларна вода намењен сувој кожи. Новина је и уља за чишћењекоје су такође погодне за суву кожу. "


Крем што је пре могуће

Ако имате суву кожу по целом телу, избегавајте дуге купке, и ако желите да се препустите бар једном, додајте уместо пене или различите соли уље за купање. „Туширање или купка не би требало да траје дуже од 5 или 10 минута. Затим лагано обришите кожу, идеално са врло меким пешкиром, и одмах је нанесите млеко за тело или путер. Ово спречава претјерано исушивање, " објашњава доктор. "Масти, креме и лосиони раде на принципу хватања постојеће влаге у кожи. Да бисте лакше ухватили ову потребну влагу, морате користити хидратантну крему за неколико минута након купања. "
Када бирате праве производе, избегавајте оно што садржи алкохол или је превише мирисна. Насупрот томе, фокусирајте се на производе који имају састав маслиново уље, уље јојобе или Схеа буттер. Остали састојци који су сува кожа су млечна киселина, уреа, хијалуронска киселина, глицерин или ланолин.

Извор слике: Фотолиа

Видео: how to paint in oil (Октобар 2019).

Загрузка...