Лице

Суво око: од дигиталног умора до упале или "шминке"

Проблеми са осетљивим очима нису само алергије. Много неугодности може бити узроковано климатизираним уредским зраком и цјелодневним фокусом на екрану рачунала. Како превазићи дигитални умор, како третирати сухе очи и када се обратити офталмологу Љето је вријеме када се наше очи окупирају: сунчеве зраке, полен, промјене температуре околине и сухи, климатизирани зрак који такођер може помоћи у ширењу бактерија. Поред тога, већина нас жели ићи на посао и гледати сатима на монитору. Оптик и оптометар Павла Ведралова разговарали су са нама о томе како препознати појединачне иритације ока и како се према осјетљивим очима најбоље понашају.
Дуготрајна свакодневна употреба дигиталних уређаја може узроковати дигитални умор ока - проблеме са видом које се јављају након 2 сата или више. Најчешћи симптоми су умор и суво око.

Црвене и осјетљиве очи: Дигитални умор и упала

Наборане очи могу указивати на више проблема: алергијске реакције, упале или "праве" тзв. Дигиталне заморе. Један проблем често може довести до другог или трећег умора и сувог ока са недостатком суза који је подложнији инфекцијама, алергијске очи га окрећу, присиљавајући нас да га прогутамо, а често и несвјесно улазимо у око саме инфекције. У случајевима када се неугодна осећања не везују за следећи дан, око је изразито црвено, то је кидање, а када осетите песак у вашим очима, у реду је да одмах посетите офталмолога. "Дуготрајне црвене и уморне очи могу такође бити симптом дефекта ока - чак и онај мали треба исправити тако да се око не умори даље" саветује Павла Ведралова.


Пазите на суве очи

Врло чест проблем цивилизације данашњег компјутерског доба је синдром сухог ока. "То је неадекватно снабдевање сузама, најчешће узроковано малим мигом" каже стручњак и као главни разлог помиње рад на рачунару: "Фокусирамо се на оно што видимо на екрану и заборављамо да намигнемо. Поред тога, монитор се упали, што чини очи уморним. "
Превенција синдрома сувог ока је, у првом реду, довољна залиха воде. Око стакла и сузе се састоје од 99% воде, а прави режим пијења држи око у оптималном стању. Још једна непосредна помоћ за суво око је капи за очи. Али ослањајте се на оне на бази хијалуронске киселине које имају дуготрајан хидратантни ефекат. рецоммендс Павла Ведралова.
Капљице на бази воде значе тренутно олакшање, али вода брзо испарава и очи се поново исушују и присиљавају да се трајно навлажи. На тај начин стварамо зависности. Капи воде се сигурно не боје ако их узимате за лијечење краткотрајног офталмолошког проблема. Међутим, није погодан за континуирано влажење.


Тренинг очију може да спречи замор

"Још један фактор у дигиталном умору може бити слаба ергономија седења, али и краћа читања, време и употреба мобилних телефона и таблета" каже Павла Ведралова. Раније су људи читали са књигом од око 40 центиметара од очију, а сада је удаљеност скраћена на 20 до 30 центиметара, што заједно са позадинским осветљењем оптерећује око. "Можете се борити и против дигиталног умора тако што ћете наизмјенично мијењати удаљености с којих гледате монитор, као и једноставан алат: навикните се на трептање сваки пут када притиснете Ентер" саветује Павла Ведралова. Сваки додатни трептај се броји и доприноси хидратацији ока.


Задовољство осјетљивим очима не користи

Дигитални умор и суве очи нису проблем који би се погоршао употребом шминке. Наравно, немојте пазити да вам у очи увуче прашину сенки или делова маскара и да не изазовете даљу иритацију. Ако се то догоди, употријебите влажне капи и "истрљајте" прљавштину - много је њежнија од извлачења марамицом или прстом, што такођер доводи инфекцију у око.

"Ако је осећај сувог ока бољи или обрнуто, дефинитивно се препоручује да се шминка одложи на неко време." саветује Павла Ведралова. Понекад је потребно неколико дана без змије, око се опушта и можете се вратити својој навици. Исто тако, добро је одрећи се контактних сочива неко вријеме. "Генерално, алергени генерално препоручују једнодневна контактна сочива," упозоравају стручњаци. Ако не можете стајати а да га не направите, ставите га на тренутни тренд: оштру и савршено прилагођену обрву. За фино подешавање користите оловку или прах за обрве и гел. Велики додатак необојеним очима су спектакуларније наочаре које привлаче пажњу и нико не може мислити да нисте ненамерни.
Наравно, можете користити и другу шминку лица - руменило, бронзер, пудер или шминку или коректор. Избегавајте околину својих очију и будите опрезни приликом израде шминке. "Прикладно је одабрати сепаратор дизајниран за осјетљиве очи које не садржи никакве парфеме и друге иритансе", стручњак препоручује. Осјетљиве и иритирајуће очи могу повећати сапуне или пјене за лице - ако не можете без њих, користите их поново како бисте избјегли подручје око очију.

Извор слике: Фотолиа