Лице

Састојци за лепоту ИВ: Коензим К10

Зову га чудом у анти-аге козметици. Шта је заправо иза мистериозног имена коензима К10? Како то функционише и да ли је заиста тако ефективно?

Састојци за лепоту ИИИ.: Пантенол

Шта је то?

"Коензим К10, или убикинон, је важан елемент метаболизма ћелијске енергије," каже Мгр. Ленка Мацхкова, развојни радник из Анти-Агинг Ацтивес Р & Д групе чешке производне и истраживачке компаније Цонтипро. То је комплекс функционално сличан витаминима К и Е (понекад помешан са витамином). Припада нискомолекуларним супстанцама не-протеинске природе које чине део комплексних ензима.
"Као што име сугерише, то је коензим, супстанца потребна за ток ензимских реакција," објашњава стручњак. "Конкретно, то је пренос електрона између протеинских комплекса респираторног ланца." Коензими имају задатак да пренесу атоме, њихове групе или електроне између различитих ензима, на тај начин спајајући различите биохемијске реакције. Реакције спајања су двије истовремене кемијске реакције у којима се слободна енергија користи за другу.
Током ко-реакција, коензими се регенеришу - ко-ензим који је реаговао у једној реакцији пребацује се на други где достигне своје првобитно стање у новој реакцији. Тако се ниво активних коензима у ћелији одржава на приближно истом нивоу.


Да ли знаш да ...


• Коензим К10 је прво изолован из говеђег срца у САД 1957. године.
• 1978. године примио је проф. Нобелова награда Петер Митцхелл.
• Беиерсдорфови научници били су међу првима који су испитали ефекте К10 на кожу и од 1998. године га користе у козметичким производима за његу.


Тело је самодовољно и неопходно за тело
Коензим К10 је једна од најважнијих супстанци које се налазе у животињским ћелијама. Налази се у свим нашим органима осим црвених крвних зрнаца. Већина је у плућима, јер је саставни део ланца дисања, као иу срцу, јетри, бубрезима и мишићима.
Коензим К10 има две главне функције у телу: помаже при претварању енергије из хране у ћелије, с једне стране као антиоксидант у митохондријама и липидним мембранама, брани овим структурама слободни радикали, што је важно као успоравање старења ћелија. Коензим К10 је доказан ефекат против оксидативног стреса у ћелијама људске коже изазваних УВА зрацима и в спречавање оштећења ДНК и рак коже.


Када падне

"Концентрација коензима К10 у ћелијама коже се смањује с годинама," каже Ленка Мацхкова. Најстарији су тинејџери, а њихов број кулминира око 20 година. Тада се његов ниво постепено смањује. На пример, за 40 година, срце особе има око 30% мање коензима К10 него срце са 20 година.
Са годинама, садржај К10 се такође смањује у кожи, што доводи до формирања бора и веће осетљивости на оштећење зрачења. То значи да око 35 година треба почети снабдијевати свој организам коензимом К10 извана, и интерно (храна богата К10 - нпр. Месо и плодови мора, орашасти плодови, цјеловите житарице и додаци храни), и са козметиком која садржи К10, као што су креме против бора.


Који су ефекти К10:


• Након наношења К10, ваша кожа је боље крвава, што ће вам омогућити да дуже изгледате млађе. Користите Цоензиме К10 дуже време.
• У козметичким производима дјелује као заштитни филтер против нежељених УВ зрачења, помаже против неуродерматозе, сузбија псоријазу и штити осјетљиву кожу.
"Његова примена у козметичким производима тако помаже да се обнови енергетски метаболизам и смањи количина слободних радикала у ћелијама - коензим К10 продире у кожу директно у ћелије где има горе наведени ефекат" закључује стручњак.
• Коензим К10 може се наћи нарочито у дневним, ноћним и ноћним кремама за очи и серумима против бора, кремама за тело, маскама за лице, масажним кремама и уљима, шампонима и другим препаратима.

Састојци за лепоту ИИИ.: Пантенол

Извор слике: Фотолиа

Видео: Чем полезен Коэнзим Q10? (Октобар 2019).

Загрузка...