Тело

Пазите на пролећно сунце. Како (заштитити) вашу кожу

Лети је практично обавезно користити крему за сунчање, сви знају. Али у пролеће, многи људи на заштитној козметици су још увек заборављени. Читајте даље без икаквих производа на сунцу. Док је сунчање масивно и доктори бескрајно скицирају ризике од сунчања, многи људи и даље пажљиво предузимају мјере предострожности, а крема за сунчање се често комбинира искључиво с љетом и одмором. уз море. Ово је, наравно, грешка. Сунчеве зраке могу проузроковати оштећења чак иу граду и тихо у друго доба године. У пролећним месецима можете наћи и највећу вероватноћу да ћете искусити алергију на сунце.


Уводник Савет!
Не само вода, песак, снежни покривач, већ и асфалт рефлектује до 10% УВ свјетла.


Издајничко пролеће

Посебно у прољетним мјесецима сунце је подмукло из сасвим очигледних разлога: температуре још нису високе, али сунце почиње да се издиже изнад хоризонта док сјеверна хемисфера тоне на сунце. Сунчево зрачење је све снажније, али ми га често потцењујемо. "Нисмо врући, осећамо хладнији ветар него моћ сунчевог снопа," потврђен дерматолог МУДр. Ленка Фалтова из прашке ЛасерПластиц клинике у Прагу. Није изнимка да ће УВ индекс, који се користи за ултраљубичасто зрачење, бити пребачен у љетне мјесеце. И УВ зрачење је оно што, ако се игнорише, "сигурносна правила" коже су штетна.


Шта ради УВ зрачење?

Пре свега, она изазива старење (то је углавном због дуготрајног УВА зрачења). Поред бора, постоје и други естетски ефекти, односно пигментне мрље или сува кожа. Много озбиљније је, међутим, да УВ зраке повећавају ризик од малигних тумора (то је најчешће због УВБ зрачења средњег вала, међутим, студије се све више повезују са УВА). Осим тога, кожа је осјетљивија и осјетљивија након зиме. "Већина од нас нема заштитну пигментацију после зимских месеци," нотес Фалт.Заборави прслук

Први принцип је не излагати кожу шоку и "откривати" постепено. Уместо да певате, носите мајицу дугог рукава, лагане кошуље које покривају велики дио горње половице тијела. „Пролеће је време када почињемо да трошимо много више времена на отвореном, било на путовањима или спортовима. Јутарњи сати су хладнији, али у подне почињемо да скидамо одјећу и заборављамо на заштиту коже од сунца. Постоји ризик од паљења и формирања неугледне хиперпигментације, " упозорава МУДр. Фалт. Посебно опрезни треба да буду људи са нижим фототипом или људи са кожним болестима, као што је витилиго, где су ћелије које формирају пигмент изгубљене. Посебно треба обратити пажњу и на дечју кожу.


Меморија такође има кожу

Сви би требали бити опрезни. Свако горење је непотребно, кожа их памти, а његове последице се сабирају. Имајте на уму, поготово у подне, није добро проводити време на директном сунцу, а ако сте вани, заштитите кожу одећом и висококвалитетном козметиком. "Чак иу пролеће, потребна је фотопротекција, морамо применити УВБ и УВА филтере, користити сунчане наочаре и не бити на директној сунчевој светлости између 11:00 и 15:00" резимира принципе сигурности дерматолога.Изаберите заштиту према вашем фототипу

Избор фактора и најбоља заштита од сунца за вас зависи од вашег фототипа. У нашој земљи, најчешћи је "европски с тамном кожом", који може живјети на сунцу отприлике 20 година-30 минута без последица. Постоји правило које каже да је заштитни фактор (СПФ) вишеструки од времена када се можете кретати на сунцу без паљења. Дакле, ако ваша кожа почне црвенкасту и изгорјети након 20 минута, са "десетом" треба да траје 200 минута. Али десет је апсолутни минимум, сигурније је доћи до веће заштите. Ако сте виши фототип и не пате од хиперпигментације, довољно је за СПФ 20, " каже доктор. Ако патите од пигментних мрља, фактор би требао бити већи, идеално би било да одаберете крему за сунчање СПФ 50+.


Чак и креме за тонирање могу заштитити вашу кожу

У градској средини можете користити неке декоративне козметике које већ садрже заштитни фактор, као што су разне креме ББ и ЦЦ (у основи, требало би да је то основна заштита током цијеле године). Међутим, погодан је само за дане када једноставно идете аутобусом на посао и рад и на директну сунчеву свјетлост стојите на тренутак на станици. Можете покушати Лифт Ме Уп од Маргарет Астор штавише са заштитом 20 ББ Цреам Риммел Радианце такође са двадесет или Нуде Магикуе од Л'Ореал Парис опет са фактором 20. Такође је угодно ББ Цреам Пуре Ацтиве од Гарниер са заштитним филтером 15 или ББ Цреам од Дермацол, такође са петнаест. Исто тако, неке шминке и подлаге често садрже потребну заштиту. То је случај Фацефинити од бренда Мак Фацтор са фактором 20.


Немојте правити непотребне грешке

Ако планирате да останете дуже на отвореном и "угрожавате" вашу кожу да буде изложена сунчевој светлости у већој мери, увек је боље доћи до креме за сунчање која садржи УВА и УВБ филтер. И чувајте се уобичајених грешака које слабе ефекат крема.

· На првом месту, потребно је да се производ нанесе на време, идеално пола сата пре него што планирате да идете на сунце.

· Поред тога, важно је увек нанети довољну количину креме. Према мишљењу стручњака, тачна количина је око 30 мл по телу, што није довољно.

• Будите опрезни, по правилу, не само једну апликацију. Будите сигурни да сте на бициклу или у току рада, тако да је добро спакирати крему на пут и након два сата поново размазати мјеста за подмазивање.
· Не пропустите уши, усне или руке које се често заборављају.
На крају, али не и најмање важно, провјерите истек рока. Исцрпљена крема не мора да обезбеди адекватну заштиту. Штавише, чињеница да сте напустили прошлогодишњу крему сугерише да се не наноси довољно на крему.


Са креме за сунчање можете пробати класике из бренда Нивеа, такође ће служити као крема за сунчање Астрид или крема за сунчање из линије Гарниер Амбре Солаире. Широк асортиман квалитетних и ефективних производа такође је доступан на бренду Хелиос Хербкоји, између осталог, нуди и креме за сунчање за дјецу са различитим степеном заштите, укључујући фактор 50.

Видео: Calling All Cars: Crime v. Time One Good Turn Deserves Another Hang Me Please (Октобар 2019).

Загрузка...