Тело

Како их обријати или спријечити?

Стрие или пајизева погађа 90% жена. Већина је у ризику за жене у осмом мјесецу трудноће, али и за брзо растуће дјевојчице. Питали смо дерматологе, МУДр., Како их најефикасније бранити и које дерматолошке методе користе. Анне Јиракове.Стрие настају као резултат брзог истезања коже, али њихово стварање је такође последица генетских предиспозиција, квалитета и еластичности коже. Ако се појави, никада неће нестати - уз одговарајућу козметичку превенцију и праћење (идеално из руку искусног естетског дерматолога), можете их значајно елиминисати. Ко прети највећим претњама и које су могућности њихове корекције?


Угрожене жене - тинејџери, труднице и љубитељи фитнеса

Било би погрешно мислити да су теме угрожене само онима који су се неприродно брзо пробили. Истина је да су ожиљци на стомаку или дојци најчешће повезани са трудноћом, онима на бутинама и задњицама са брзим повећањем тежине. Не мора увек бити тако. Постоје и мршави модели који никада нису тежили више од педесет фунти - углавном зато што су брзо расли у пубертету. Чак иу овом случају, кожа је дословно под притиском: влакна колагена у кожи немају довољно времена да се прилагоде притиску и полако се протежу и пукну. Тако испуцале пукотине, које не повређују и временом (и уз правилну његу) блиједе, али њихова структура остаје на кожи. Сличан проблем има и љубавници (али и љубитељи) снага и бодибуилдинг - ако почнете брзо подизати мишиће, кожа доживљава напетост сличну масноћи.
Наравно, то зависи од врсте коже: јаче и отпорније на пукотине, као и на склоност благој и свијетлој кожи. Она такође зависи од генетске диспозиције и брзине старења (или љуштења) коже, где губи своју еластичност. Пошто се никада не можете ослободити од струготине које сте већ урадили, најбоље је покушати да их избегнете. Најважнија превенција стрија је да се избегну изненадне и значајне промене у тежини нашег тела. Наравно, то није увек могуће, на пример за време трудноће, " каже дерматолог МУДр. Анна Јиракова додаје да су жене највјероватније имале траке у осмом мјесецу: у то вријеме постоји најјачи раст трбуха, који кожа не мора "ловити". Поред тога, током трудноће тело производи хормон гестагена који смањује флексибилност ткива.


Подмазивање ће помоћи, али неће спасити

Ако желите да покушате да спречите појаву стрија током трудноће или сакупљања мишића, правовремено изаберите праву козметику и темељно је користите. Специјалне креме и лосиони за тело ће помоћи да се подстакне еластичност коже и производња колагена у поткожном ткиву. "Ефикасна превенција може бити редовна примена одговарајућих емолијената који садрже, на пример, хијалуронску киселину, еластин, разне витамине, саветује МУДр. Јиракова. То зависи од квалитета препарата, што се понекад огледа у њиховој цени. На жалост, све зависи од "сарадње" и квалитета наше коже, и нико не може у потпуности да гарантује резултате. Предност брисања је да то можете урадити сами код куће и онолико често колико желите. За ефикасну превенцију у време највеће опасности за кожу, боље је поверити се у руке стручњака: "Масажа мајчинства од стране искусних масерки такође може помоћи у спречавању стрија", каже дерматолог.


Када добијем ...

Иако ћете бити избрисани, никада нећете бити сигурни. И даље се могу појавити ожиљци. Прва реакција је вероватно ударање како ружна боја има. Не бојте се, розе ће остати само неколико недеља - за време лечења. Ово је идеално време за промовисање исцељења. Још једном, редовно подмазивање повезано са масажом је на месту. Није важно цена или произвођач производа - идеалан за лечење ожиљака (а самим тим и стрија) је најчешћа крема. "Можемо побољшати изглед стрија који су већ произведени редовном примјеном емолијената," каже др Јиракова. Лекари традиционално препоручују редовну маст, али и маслиново или кокосово уље, које такође садржи састојке за побољшање исцељења (као што су алое вера или конопља).


Шта кажеш на то?

· Чим приметите ново бријање, оно се подмазује 2-4 недеље.
• Извршите масажу притиска (компресија у редовним интервалима) и масирајте малим кружним покретима.
• Масирајте мирно чак пет пута дневно.

Потребно је заштитити подручје погођено ударима УВ зрака. Као и код нормалних свјежих ожиљака, напукла кожа је склонија пигментацији (= дисколорацији) која може бити трајна.

Заиста, само естетска дерматологија ће помоћи


Ако су се стрије већ формирале, оне ће остати на свом тијелу иако сте редовно масирали масним кремама. Редовна и квалитетна нега ће избледети и, у зависности од квалитета ваше коже, остаће светли, издужени ожиљци или "праведни" облици налик на боре који се виде само када се гледају из близине. Најбољи естетски дерматолози их не могу у потпуности отклонити - могућност запањивања што је више могуће, али постоји довољно избора.
„Примена фракционог ЦО изгледа да је веома ефикасна2 ласер. Такође, применом неких врста мезотерапије можемо постићи добре ефекте. каже др Јиракова. Ласер се бира посебно када је потребно уједначити боју трака и околне коже. Често је довољно и ципела је видљива само када се погледа изблиза. Мезотерапија је метода која активира производњу колагена у поткожном ткиву било путем неинвазивних путева (употребом ласера) или микро-јет технологијом. Популарна и веома ефикасна метода је микроелектронска радиофреквенција: мале иглице продиру у поткожно ткиво гдје ослобађају топлотну енергију која тренутно активира колагенска влакна и стимулише производњу колагена. "Међутим, важно је знати да методе морају бити изведене од стране искусног дерматолога," нотес МУДр. Јиракова.

Извор слике: Фотолиа