Тело

Шта је заправо штављење коже?

Да ли сте већ узбуђени због тога што не можете да видите како се преплављујете и да ћете бити мршава кожа да се храбро надмећете са тропским лепотама? И знате ли шта се дешава у вашој кожи када се препланете? И како то радите да лоше сагорите, или чак изазовете лошије резултате?

Сунце - пријатељ или непријатељ?

С једне стране, сунчеве зраке благотворно утичу на наш организам. "Позитиван ефекат УВ зрачења, односно УВБ дио соларног спектра, је формирање витамина Д," је на попису МУДр. Зузана Куликова. „У нашим условима добијамо довољно витамина Д са исхраном и повременим излагањем сунцу. УВБ је такође одговоран за формирање пигмента - меланина, који је најчешћи разлог зашто људи тан. Друге користи укључују позитиван утицај на имуни систем и позитиван утицај на психу. Ово наравно говори за сунчање. Међутим, све већи број малигних меланома, седми најчешћи тип рака у нашој земљи, упозорава на безглаво печење на плажи. "Соларно зрачење је такође одговорно за бројне ране и касне нежељене ефекте, укључујући стварање различитих тумора коже," потврђује доктор.


Како се штављење развија?

Да бисте изабрали праву заштиту за вашу кожу, потребно је да прво погледате шта се дешава у кожи када сунце почне да сија на њему. Кожа сваке особе има одређену УВ заштиту, што је снага слоја рожњаче и пигментације. Ми то зовемо фототип. Када се сунчају, структуре коже постепено се оштећују, МУДр. Куликова. УВ зрачење има два ефекта на кожу: рано и касно. Рани одговор на опекотине од сунца је црвенило. У већем интензитету јављају се отеклине, пликови, болови или чак укупни симптоми као што је повишена температура. Касни ефекти укључују старење коже и рак коже, додаје дерматолог.


Најбоља заштита од сунца - превенција

Али не брините, не морате да откажете пут до мора или затворите своју летњу кућу на крају лета са затварачима. Постоји више начина за спречавање негативног утицаја сунца, и пре и после сунца.
"Најучинковитије превентивне мјере су избјегавање природног и умјетног УВ зрачења, кориштење јаких крема за сунчање и адекватна одјећа", именује МУДр. Куликова најпознатија и најефикаснија стратегија заштите од сунца. Такозвани Креме за сунчање су познате креме за сунчање, гелови, лосиони или млеко са СПФ брендом. "Активне супстанце у конзервансима називају се филтери и поделимо их на хемијске (= органске) и физичке (= неорганске), које се називају и механичке. Постоје десетине филтера регистрованих у Европској унији. Претходни филтери су били фокусирани само на УВБ подручје. Данас штити и од УВА спектра, " доктор детаљно објашњава. Која је разлика између хемијских и механичких УВ филтера у козметици? Они раде на другачијој основи, као МУДр. Кулитова: "Хемијски УВ филтери садрже УВ-апсорбујуће материјале, док физички филтери садрже супстанце које рефлектују и распршују УВ и видљиво зрачење."
Добро је упамтити да се заштитни слој мора освежити током дана не само сваки пут када пливате или хрчете, већ сваких 2-3 сата. Пре подне, између 11-14. сат времена, не би требало да идете на директно сунце, већ уживајте у сиести.


Третирајте кожу чак и након сунчања

Једном када изађете са плаже у хотелску собу, дефинитивно није случај да сте "пали" у бризи о вашој кожи. Након туширања благим детерџентом, восак цијело тијело с лосионом за тијело или сунблоцк. "Препоручује се употреба препарата који ће покренути репаративне активности на кожи", Др. Куликова препоручује. "Ове супстанце се називају антиоксиданси и најчешће су витамини Е и Ц који спречавају оштећење коже. Такође је прикладно навлажити и подмазати кожу након сунчања одговарајућим кремама.
Ако сте предозирали вашу кожу и кожу, не само да је зајапурена, већ и неугодно гори, има много препарата пантенола. Прва помоћ према рецептима за бебе може бити бијели јогурт. Али радије бројите и опремите се ефикасним средством пре одласка на одмор са овом неугодношћу. Гелови за реконституцију (нпр. Фенистил гел) или регенеративна уља (нпр. Биоил)

Извор слике: Фотолиа

Видео: Morocco Travel Guide 2016 (Октобар 2019).

Загрузка...