Тело

Сунчање је као пушење, каже познати дерматолог

Жеља за бронзаном кожом може лако завршити упалом коже и третманом кортикостероидима. Не можемо рискирати чињеницу да је изложеност УВ зрачењу доказано канцерогена и изазива застрашујуће старење коже. Познати дерматолог проф. Јана Херцогова говори о ризику од сунчевог зрачења, ми смо усред сунца и навикли смо на сунчеве зраке. И можда их се мало плашимо. Упознали смо водећег чешког дерматолога, професора Јана Херцога, да нас подсјети на ефекте бронзане коже и можда научимо нешто ново. Јана Херцогова је једна од најпознатијих чешких дерматолога и предсједава многим престижним дерматолошким установама. Наши читаоци поделили су медицински поглед на сунчање.

Овде је лето и уобичајени проблем са излагањем коже сунцу. Када одемо на одмор, паковање креме фактора фактора у пртљажник је наравно, заборављамо на то код куће. Осјетљива кожа лица може се врло брзо спалити на сунцу (за путовање, за бицикл, или за сједење у ресторану). Ако смо потцијенили превенцију, што је најбоље у спаљеној кожи?


Запамтите да паљење на сунцу увијек значи оштећење коже, што је непотребно и може се избјећи. Ако је кожа само црвена, могу помоћи козметички производи за заштиту од сунца са алое вером, пантенолом, итд. И витамини који влаже и умирују кожу.


Многи људи (а ми их не кривимо, поготово мушкарци) "глумимо хероје" и тврдимо да су само спалили, за четири дана се смеђе и све се враћа у нормалу. Како се може објаснити шта се дешава у кожи при спаљивању од сунца?


Опекотине од сунца су акутна неинфективна упала коже која је узрокована ултраљубичастим зрачењем. Свако од нас има другачији фототип, иначе је осетљив на ово зрачење. Код људи са лаком кожом, спаљивање је најопасније јер доводи не само до непосредне упале коже (црвенило, сврбеж и стварање пликова), већ ако се то понавља, такође повећава ризик од рака коже и прераног старења коже.


Соларно зрачење такође може изазвати опекотине другог степена. У овом случају, вероватно је потребно наћи стручњака. Како је третман за такве озбиљне опекотине?


Свако опекотине од сунца може се означити као опекотине - ако је кожа црвенкаста, то је прва фаза ако дође до пликова, то је друга фаза. Третман је исти у оба случаја - антиинфламаторни агенси, хлађење коже, ау тежим случајевима, локални третман се најбоље обавља хормонским средствима (кремама и мастима који садрже кортикоиде). И даље се питам како неки пацијенти, чак и након операције, не штите од меланома од УВ зрака или не добију маме које желе да њихова мала дјеца - бебе - буду "прилично препланула"!


Можемо ли онда говорити о излагању коже сунцу и раку коже у "узрочно-посљедичној" вези сличној пушењу и раку плућа? Која је најризичнија особа у погледу вероватноће рака?


Да, излагање сунцу и ултраљубичастом зрачењу у соларијумима се сматра канцерогеним (фактор који доводи до рака коже) јер пушење доводи до рака плућа. Најризичнији су људи са светлом кожом који практично никада не перу, имају велики број пигментних ознака (више од 50), или више од пет неправилних знакова у породици од којих имају тумор коже, сами имају рак, пресађују или имају имуносупресанте .


Најбоље спречавање печења и свих других ризика (старење коже, ризик од рака) вероватно избегава директну сунчеву светлост и коришћење крема. Мало нас ће преживети овог лета. Можете ли препоручити златни средњи пут за оне који желе природно да се препланују, али са најмањим ризиком?


Свака особа мора да изабере. Подаци о ултраљубичастом зрачењу су познати. С друге стране, сунце се не може избећи апсолутно, препоручљиво је не претјерати. Заштитите се од излагања УВ зракама у подне (између 11 и 17 сати), носећи заштитну одећу и наочаре, користећи фотопротективне уређаје у складу са вашим фототипом. И, што је најважније, немојте заборавити превентивни тест коже од стране дерматолога једном годишње. И највише од свега, немојте очекивати да ћете бити информисани о кампањама, а мјесто чекања на тргу треба да се наручи за лекара коже - нема потребе за препоруком лекара. Списак дерматолога доступан је на веб страници Професионалног удружења Чешке академије за дерматовенерологију или организације пацијената Удружења дерматолошких пацијената.


Коначно, питање заштите од УВ зрачења - људи још увек решавају какву крему купити и који филтер и заштитни фактор треба да изаберу. Шта мислите, које критеријуме треба да задовољи заиста добар и поуздан крема за сунчање?


Добра и поуздана "крема за сунчање" је бесмислица - циљ је заштитити је од УВ свјетла. То углавном зависи од начина наношења: најбоље је крема која се користи редовно иу довољној количини, тј. 30-40 г по целом телу за једно подмазивање. Размислите о томе колико фотопротективних алата узимате за ваш одмор. Да би се спречило старење коже, неопходно је користити заштитну опрему током целе године.

Извор слике: Фотолиа

Видео: Zadruga - Teodora svojim plesom izaziva Anđela - . (Јун 2019).