Тело

Нокте и како се бринути о њима

Да ли се смех бебама? А када је први пут? Како правилно сећи нокте? А шта је са грицкањем ноктију или летвица? За ова и друга питања пронашли смо одговоре педијатра МУДр. Јана Замарска.

Ти слатки нокти

Када се роди нова особа, мама и њена околина су углавном задивљени савршенством детаља његовог тела. Малени нокти које има новорођенче припадају и њима. Посебно ти али брзо расту. Може ли их моја мама исјећи? „Код зрелих беба нокти досежу врхове прстију, често се преклапају. Разбијају, откуцавају. Деца могу бити повређена на лицу, оку ... " ту ситуацију описује искусни педијатар и бивши шеф дјечјег одјела дјечије болнице Бохумин, који од 2008. води властиту педијатријску праксу. Након рођења иу породилишту нокти се не секуи из оперативних разлога, јер то не би биле сестре, већ пре свега због могуће инфекције из болничке средине.

Уобичајени начини за рјешавање проблема без резања су:

  • да пресавије рукаве бебе од капута преко руку,
  • памучне рукавице: наравно без прстију, изгледају као ручни рукави,
  • да доведе дјететове руке у омот.
Прву посекотину не би требало да ради само моја мама, али треба да га пустиш да се покаже. „Први пут држим нокте своје бебе у рукама себе или медицинске сестре на првом прегледу беба након што сам пуштен из болнице. Мама учи, " објашњава МУДр. Замарска и наставља са описом поступка "Дезинфицират ћу маказе, држати прст иза посљедњег чланка и никада га не одрезати до краја."

Ноге расту спорије, по мишљењу стручњака је такође пожељно дозволите беби да мало расте. Важно је то запамтити нокти се секу на нокте равним ноктима. Најбоље је да нокте одсечете након купања када су мекши.

Очистите нокте, чисте руке

Када је беба старија, она више решава своју мајку проблем са "ружним" ноктима. Прљавштина ноктију постаје брзо и изненађујуће у рукама свих руку. Али не дирајте маникир, очистите руке бебе четком за нокте. Зашто? "Четкица је дефинитивно прикладнија. Прво са њим нема ризика од повреда, као превенција хепатитиса, жутице А, која се назива дискинетичка болест, четкица је ефикаснија, препоручује искусан педијатар. Узмите неке шарене, чак и кућне љубимце у облику бебе. Он ће имати више стрпљења пре него што добијете прљавштину са водом и сапуном иза ноктију.

На шта треба пазити

Често дјеца, посебно од нервозе, али чак и од досаде, развију ружну мучнину - гризуће нокте или нокте. Окусинг је порок који је веома тешко ријешити. Највећи ефекат је вероватно паприка "лак за нокте",“ каже доктор. Иначе, добро је сазнати у којим тренуцима дијете угризе своје угризе, и покушајте са њим да решите стартер (ослободите се страха, научите како да се забавите док чекате, итд.). Нажалост, угриз нокта може постати проблем са летвицама. Оне се могу појавити без гризења, али у сваком случају захтијевају пажњу и посебну пажњу. Немојте затезати плочице нити нека дијете да их скине. Обрежите их, и ако беба често пати од њих, онда с времена на време промасирајте сав нос и кокосово уље. " даје добар савет МУДр. Замарска. "Чак и мала дјеца, чак и ако лизу прсте, не сметају."

Извор фото: Схуттерстоцк

Видео: DIY Nail Art Tools with 5 Easy Nail Art Designs! How to Paint your Nails at Home! (Септембар 2019).