Тело

Будите сигурни! Који ће вас фактор УВ заштитити?

Заштита од сунца и сунца долази са великим бројем скраћеница. Али шта они заправо значе и зашто је важно да их знате? Да ли знате која је разлика између УВА и УВБ и која је зрачења људске коже штетна? Поред тога, такође ћемо вам рећи колико дуго можете да издржите крему за сунчање на одмору.

Сунчеве зраке се састоје од три компоненте:


УВЦ:

најмање познати, углавном од Сунца до Земље ноћу, спречавају га да формира озонски омотач.

УВА:

ово зрачење је далеко од сунца, до 95% у зракама. Пролази кроз стакло и највише узрокује оно што жене највише брину - старење коже. „Важно је нагласити да је ово дуготрајно старење коже, па је неопходно да се на сунцу понашамо разумно и да се придржавамо принципа здравог боравка на сунцу. Нема дугих боравака, нема сунчања у подне, нема више деце за сунчање, " додаје дерматолог МУДр. Кикалова.

УВБ:

То је оно што нас чини прелепим смеђим. Али и црвенкасти као рак. Чак и овај тип зрачења може значајно утицати на ваше здравље. "То узрокује брзо сагоревање, дуготрајно излагање може изазвати рак коже" каже Каролина Кикалова и додаје прави смјер: безувјетна употреба сунца има исти здравствени учинак као и неконтролирана употреба алкохола.


Заштитите се правим фактором

Дакле, када знате шта ће вас спалити, шта вас спаљује, и шта вам се може догодити, дођите да се заштитите - и да и даље будете чоколада. На омотима креме наћи ћете скраћеницу ОФ или СПФ - али оба значе исту количину заштите од сунчеве свјетлости. Број је углавном колико дуго можете остати на сунцу. "Изаберите висину заштитног фактора према висини и географској ширини." Класичне дестинације за одмор су погодне за СПФ 30 до 50+. Овде, у Чешкој Републици, важно је проценити колико је сунце интензивно,"Наводи стручњак. Укратко, Централна Европа под тропским сунцем природно не припада.
Ако ваш партнер нема превише косе, пазите и на његову косу, најбрже паљење.Фактор сигурности у нама иу Европи може се стога попети на 50+. То је углавном најбоље за оне који изгоре на сунцу чим извуку пете са врата. „Није фототип 3 - та врста тамног јужноевропског типа не треба само да брише најниже факторе. Не због сунчања, већ због њиховог утицаја на здравље и лепоту њихове коже - сунце га једноставно може оштетити. каже МУДр. Кикалова.


Чак и креме за лице имају СПФ

Или бар неке. Твоје лице је на сунцу кад си напољу. Тако неки произвођачи дају заштитни фактор чак и обичним кремама. Ово штити део где су боре и старост коже од сунца најштетније. "Жене старије од 25 година треба да имају јачи фактор у лицу и висок ризик од пигментације - чак и једна опекотина може изазвати пигментне мрље које неће нестати." каже дерматолог.


Фактор против УВА и УВБ?

Количина заштитног фактора говори колико сте сигурни од УВБ зрачења без сагоревања. Али креме за заштиту од сунца могу - и то обично - помажу у борби против УВА. Само погледајте насловницу креме - у рингу најчешће можете наћи слово "УВА". Према ријечима стручњака, добро је купити водоотпорне препарате.


Колико често и колико треба избрисати?

То је једноставно правило - ако сте на мору, мала кутија креме не би требало да траје дуже од два дана. За 2 центиметра квадратних метара, 2 милиграма креме ће доћи. Али није потребно толико зачинити да сте бијели. И колико ти је стало? "Сваки пут када обришете пешкир, два до пет пута дневно, осећате да сунце гори", објашњава Кикалова.


Подуприте кожу!

Али они нису само креме које ће вам помоћи да добијете лијепо смеђу и здраву кожу љети. Треба да добијеш неке витамине. И најбољи бетакаротен. Наравно, сватко ће вам представити шаргарепу, али не морате да је гурате љети, не брините. Можете га купити иу капсулама. Обично је добро да га ставите у исхрану најмање недељу дана пре одмора. Али будите опрезни - неће вас заштитити од паљења! Само одржава вашу кожу дужом и издржљивијом.

Извор слике: Фотолиа

Видео: How to tame your wandering mind. Amishi Jha (Новембар 2019).

Загрузка...