Тело

Историја сунчања: Сунце као доктор и убица

Тренд сунчања или сунчања се променио током векова. Препланула кожа у једном тренутку значила је припадност сиромашнијем слоју, у другом је била знак луксуза и здравља. Доносимо вам кратак преглед сунчања у промени времена, пре више хиљада година била је бела до чиста кожа. Бледа кожа је означила елиту. Заштита од сунца била је привилегија првих десет хиљада. Разлика и супериорност панике од сељака који раде на пољима и изложени директној сунчевој светлости била је очигледна на први поглед. И сасвим је другачије у којим временима и где. Платио се у Египту, Минејској цивилизацији, старој Грчкој, Риму или Кини.
Занимљиво је да кинеска манија за тамњење, која је избила 1920-их година на западу, није значајно утицала на њу. Светла кожа, као и другде, подучавала је виши положај човека у друштву. Овакав став компаније данас је више-мање упоран. Кинези углавном избегавају сунчање и користе креме за блокирање пигментације коже. Стољећима су користили бисерни прах за освјетљавање коже.


ГОДИНА 1300


Белина је одређивала племство

Чак ни средњи век није имао различите приоритете за бојење. Бледа кожа је још увек била мера друштвеног статуса и синоним за богатство. Бледа лица су била сјајна, а плаве вене је било тешко видети у горућој кожи, о чему свједочи плава крв племства. Обавезни делови опреме моћних били су с времена на време сунцобрани и рукавице које су их штитиле од нежељеног брушења. Даме, због утиска скоро прозирне коже, ризиковале су здравље и обојиле их опасним хемијским спојевима. Припреме алкемичара за добијање готово смртоносне визије укључивале су, између осталог, отровни арсен. Али шта је са тим - све те смеђе и опекотине од сунца припадале су корицама које их нису досегле ни након што су им савршено савијени бокови.


ИЕАР 1890


Без сунца, дошле су болести

До слома је дошло крајем 19. века са почетком индустријске револуције. Део сељака постао је радник у фабрикама, а затим у фабрикама. Од изласка сунца до запада, били су затворени у суморним зградама, њихове жене и дјеца у малим, потопљеним колибама. Негативан утицај одсуства сунца није дуго оставио да чека. Рахитис или рахитис, проузроковани недостатком исхране и сунца, разним екцемима, туберкулозом и другим болестима били су пратећи феномен модерног друштва. Предности истраживања сунчевог зрачења, које помажу да се произведе неопходни витамин Д и елиминишу многе болести, су стога предмет истраживања. Један од првих који је промовисао сунце као превенцију расизма био је Тхеобалд А. Палм, који је већ објавио ову теорију још давне 1890. године.
Јохн Харвеи Келлог је био заговорник сунца и његовог утицаја на људски организам. Као присталица фототерапије, веровао је у своје ефекте и користио своје сунчево зрачење у санаторијуму под холистичким или холистичким здравственим режимом. И не само то. Он је такође одбацио светлосну терапију помоћу сијалица којима се дивио. Његова прва "сијалица" видела је светлост света већ 1891. године. Помогла је хиљадама пацијената и након пет година је овај метод у САД патентирао.


ГОДИНА 1903


Светлост као лек

Други пионири хелиотерапије и фототерапије били су дански лекар Ниелс Р. Финсен или др. Аугусте Роллиер, који се звао и доктор сунца. Први пут је отворен 1903. године у швајцарском планинском селу Лејзин, где је успешно лечен туберкулозом путем сунчевог зрачења и хладног ваздуха. Утицај Сунца на људско здравље био је на прелазу двадесетог века - једноставно речено - на дневни ред дана.
Ефекат наше звезде на људско здравље постао је у средишту научног интереса почетком прошлог века. Вероватноћа излагања сунчевој светлости се повећавала са постепеним откривањем њених позитивних ефеката. Здраво сунчање је постало модеран узвик, а опет је елита била та која је дозвољавала новац да љетне и зимске мјесеце проведу на осунчаним плажама.


ИЕАР 1920


Кожа од бронзе као модни додатак

Познато је да је Цоцо Цханел чак побољшала кожу до модерног додатка. Цијене викендица и хотелских соба на ривијери у првој трећини прошлог стољећа порасле су тако брзо као потрошња текстила за производњу одјеће за купање и штављење. Текстилни могули се брзо оријентишу. Одјећа за плажу постала је саставни дио моде. Чак ни козметичка индустрија није. Елизабетх Арден и Хелена Рубинстеин представиле су свијету прва уља за заштиту од сунца и млијеко које су допринијеле брзом штављењу и заштити коже.


1950

Танија манија је расла и граничила са опсесијом. Временом, после Другог светског рата, прославе на плажи су престале да буду привилегија славних и богатих. Ко год није нашао смеђу нијансу на одмору, изгубио је свој друштвени престиж. Појава у потрази за бронзом постала је и соларијум, а затим и креме за самотамњење.


ИЕАР 2000


Садашњи позиви: Одговарајуће!

Али наука није отишла предалеко. Осим што открива благотворне ефекте сунца на људско здравље, он је уочио и негативне ефекте неких од спектара његових зрака на почетку овог века. Посебно у вези са повећаном учесталошћу малигног меланома, рака који првенствено погађа кожу. Главни фактор који доприноси овој болести је вероватно често сунчање и излагање директној сунчевој светлости. Такође постоји јасна веза са дистракцијом озонског слоја стратосфере и продирањем штетног УВ зрачења (УВБ). Мада су широм света предузете заштитне мере за заштиту озонског омотача од штетног УВ зрачења, данас би требало да штитимо и следимо принципе здравог сунчања. Сунце, које је извор живота на нашој планети, може - ако га непримјерено ставимо на наше тијело - може учинити живот супротним. Можете прочитати шта је заправо кожа и како се правилно заштитити.

Извор слике: Фотолиа

Видео: Suspense: Summer Night Deep Into Darkness Yellow Wallpaper (Јули 2019).