Тело

Пот - бранилац који захтева вашу контролу

Да ли знате да је око једног квадратног центиметра коже око 100 знојних жлезда? Имамо око 2-3 милиона на нашим телима. Знојимо се по целом телу, цео дан. Ако нисмо у фитнесу, где је дуксер пожељан симбол наше активности, генерално сматрамо да је знојење непријатно и досадно. Шта с тим? А шта ако се знојимо више него иначе? То је нормално стање које одржава унутрашњу температуру тела и штити је од прегревања. Такође учествује у излучивању отпадних материја из тела, " објашњава МУДр. Силвие Рафчикова, корективни дерматолог и дерматолог и главни лекар Клинике, додаје: Осјећамо се боље у топлини, физичком напору, грозници, нервози, љутњи, страху и срамоти. "


Боримо се не само са знојењем, већ и са непријатним мирисом

Знојне жлезде имамо две врсте: мала - екрине и велике - апокрине. Прве су по целом телу. Њихове тајне се углавном састоје од воде и не миришу. Секрети других који се јављају у пазусима, препонама или око млечних брадавица осим воде такође садрже протеине и масти. На површини коже постоје бактерије које разлажу ова два састојка. Управо у том процесу постоји непријатан мирис. Ефективно се можемо борити са свакодневном хигијеном и носити одјећу од природних, прозрачних и упијајућих материјала. Али и прилагођавањем исхране и променом начина живота. И код знојења је претерана конзумација кофеина или зачињене хране повезана, а да не спомињемо никотин.


Дајте му штоперицу

Главни помагач у борби са знојем се углавном користи данас дезодоранси и антиперспиранти. Дезодоранси не ограничавају стварање зноја. Не спречава лоше колаче у пазуху, само преклапајући нежељене мирисе. Углавном садрже алкохол, који уништава бактерије и повећава интензитет мириса. Чак и антиперспиранти садрже фине парфемске састојке, али и супстанце које делимично спречавају знојење. Иди на модерне, не-алуминијумске спојеве, али уместо на сребро. Сребро није отровно, спречава знојење и уништава мирисе.

Наше баке су се кладиле на сваку биљну болест. Против знојења су користили углавном жалфију и изоп у облику чаја. Чак ни купке са процједном салвијом, које потичу повлачење знојних жлезда, нису изгубљене. Неки стручњаци препоручују и употребу калоријских трепавица. Има висок садржај хлорофила који може сузбити мирисе, дезинфекцију и лечење. Иначе, немојте претјеривати с кућним лијековима. Као што др Рафчикова охрабрује:Не изазивати алергије или иритације неалергијског порекла. Пазух је веома осетљиво подручје и лако се надражује. Ови симптоми, због прекомерног знојења, лече и често узнемиравају више од самог зноја. "


Манагинг Троублемакер

Прекомерна активност знојних жлезда, тј. Производња већих количина зноја него што је стварно потребна за регулисање телесне температуре, може указивати на болест. О болестима - Хиперхидроза - Говоримо када смо чак у миру, можда ноћу и на ниским температурама околине. Ми стално бришемо капи зноја са чела, имамо влажне руке, бришемо одећу, ципеле, " каже стручњак и наводи: Хиперхидроза је локализована и генерализована. Локализована је ограничена на специфичну локацију - пазуха, дланове, стопала и лице. Генерализовано, онда утиче на веће површине. Даље, разликујемо примарну и секундарну хиперхидрозу. У Примарни узроци знојења непознати. Најчешћа примарна је локална локализација хиперхидрозе и вјерујемо да је узрокована над-нормалном нервном иритацијом. Може бити наследно. Секундарна хиперхидроза је симптом неке болести. Може се активирати неким лијековима, високом температуром, али чак и зачињеном храном. В У сваком случају, ова болест знатно компликује и професионални и лични живот.


Када обична козметика није довољна

Код прекомерног знојења, хигијена, биљне купке, дезодоранси и антиперспиранти нису довољни. Заштитите се делимично уметци за пазухаако знојне жлезде раде превише у овој области. Међутим, постоје методе које смањују или елиминишу производњу зноја. Најпопуларније су према др. Рафинику ботулинум токсин типа А. Веже се за нервне завршетке знојних жлезда и блокира ослобађање хемикалије - ацетилхолина, који производи зној. Ова метода је веома сигурна. Користи се деценијама без већих нежељених ефеката. Ефекат траје до осам дана и траје четири до шест месеци. Да би се уклонило локално знојење дланова и стопала стопала, ионтофореза. Његов принцип лежи у употреби малих доза контролисаних молекула струје и воде. Знојне жлезде губе способност да произведу вишак зноја у року од неколико дана. Ефекат траје неколико недеља, али и месеци. Иако је метода потпуно сигурна, она није погодна за труднице и људе који имају металне имплантате или пејсмејкере. Такође је могуће ублажити прекомерно знојење антихолинергицикоји заустављају знојне жлезде. Међутим, њихова употреба је ограничена релативно непријатним споредним ефектима. Могу изазвати мучнину, повраћање, лупање срца, замагљен вид. Као крајње средство, како елиминисати неконтролисано знојење, МУДр. Рафчикова операције. То је или уклањање знојних жлезда ласером или такозвана ендоскопска трансторакална симпатектомија. То је врста липосукције, у којој се знојне жлијезде усисавају умјесто масти.

Ако патите од прекомерне производње зноја, стручњак увек препоручује посету лекару специјалисту који бира одговарајући третман. Обично знојење се може урадити модификовањем начина живота и исхране свакодневном хигијеном и козметиком. Али са елиминацијом мириса и њиховим преклапањима са препознатљивим мирисима, немојте претјерати. Имајте на уму да је специфичан мирис сваког од нас значајан сексуални стимуланс, а мирис такође игра важну улогу у избору партнера.

Извор слике: Фотолиа

Видео: Suspense: Murder Aboard the Alphabet Double Ugly Argyle Album (Октобар 2019).

Загрузка...